Skala na juhu Španielska by sa mohla pripojiť k schengenskej zóne do konca roka

Kus Británie na juhu Pyrenejského polostrova, ktorý je typický svojou obrovskou skalou, podľa ktorej aj dostal prezývku - Skala (The Rock). Je to jediné miesto, kde v Európe voľne žijú opice. A to nie hocijaké, ale tie najprefíkanejšie zlodejky maškŕt turistov. Aj tieto drzé zvieratká sú však dôvodom, ktorý do Gibraltaru, krajiny čo by kameňom dohodil do Afriky, láka návštevníkov.

20.10.2022 06:00
Gibraltár Foto:
Gibraltár
debata

Zámorské územie Spojeného kráľovstva by sa teraz podľa gibraltárskeho ministra turizmu a obchodu Vijay Daryanyaniho mohlo stať súčasťou schengenského bezhraničného priestoru Európskej únie.

Minister Daryanyani zvýšil nádeje občanov Gibraltáru, že v najbližších mesiacoch sa podpíše nová historická zmluva umožňujúca slobodu pohybu medzi územím krajiny a EÚ, uvádza SchengenVisaIn­fo.com.

V tejto súvislosti zdôraznil, že takáto dohoda by mohla priniesť veľké ekonomické výhody Gibraltáru, ako aj Španielsku, pričom by uľahčila proces cestovania pre španielskych pracovníkov, ktorí vstupujú na územie, ako aj pre obyvateľov zo Skaly nakupujúcich za hranicami a turistov z krajín EÚ.

Minister zdôraznil, že na to, aby bola takáto dohoda platná, nebude potrebná obeta suverenity.

Zo strechy Gibraltáru je veľmi dobrý výhľad na...
Z jednej strany ostrova na druhú sa dá prejsť...
+18So Španielskom má Gibraltár priamo aj hranicu.

Odkedy bola v decembri 2020, predtým ako Spojené kráľovstvo oficiálne opustilo Európsku úniu, dokončená dočasná dohoda umožňujúca slobodu pohybu na obdobie viac ako štyroch rokov, prebiehajú nepretržité rokovania s cieľom dosiahnuť spoločnú dohodu.

Minister usúdil, že Gibraltár je na dobrom mieste a vyjadril nádej, že toto územie by mohlo dosiahnuť dohodu v najbližších mesiacoch.

Zdôraznil však, že orgány tohto územia veria, že by sa tak mohlo stať už do konca tohto roka.

„Znamenalo by to, že 16 000 občanov Španielska, ktorí denne prekračujú hranice, aby mohli pracovať v gibraltárskych nemocniciach, hoteloch, reštauráciách a iných podnikoch, by mohli cestovať na územie bez pasových kontrol. Máme viac pracovných miest ako ľudí; potrebujeme, aby prišli pracovať na Gibraltár,“ zdôraznil, ako informoval MSN.

Tuarégovia Čítajte viac Na území divokých tajomných Tuarégov: Cestovateľ Ondřej navštívil moslimov s krížom na krku

Gibraltár často vyvoláva kontroverzie medzi úradmi v Španielsku, ako aj v Spojenom kráľovstve.

Dávnejšie bývalá ministerka zahraničných vecí Španielska Arancha González Layaová povedala, že iba Španielsko má právo rozhodnúť, pokiaľ ide o osoby, ktoré sú oprávnené cestovať na Gibraltár v súlade s podmienkami predbežnej dohody po Brexite, ktorá bola dosiahnutá.

Polemiky vzrástli po tom, čo gibraltárske úrady oznámili, že toto územie sa plánuje pripojiť k schengenskej zóne napriek odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ.

Zodpovednosť za hraničné kontroly je v rukách španielskych úradov.

Monako, Monte Carlo, kasíno Čítajte viac Päť najmenších krajín: Tipnete si všetky? Mexiko, zaplavenbý chrám, jazero, rezervoár Nezahualcoyotl, Temple of Quechula, Temple of Santiago, štát Chiapas Čítajte viac Ruiny zatopenej dediny na dne priehrady priťahujú turistov aj bývalých obyvateľov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gibraltár