Mohlo sa to skončiť tragédiou: Lietadlo zmeškalo pristávanie, obaja piloti spali

Stroje na palube lietadiel dnes vedia výborne pomôcť, ba až nahradiť pilotov, no človek je predsalen vždy pánom situácie a keď technika zlyhá, musí prevziať situáciu do vlastných rúk. Ak však zlyhá ľudský faktor a vedenie aj velenie prevezmú na sto percent stroje, môže dôjsť ku kurióznym situáciám.

27.08.2022 06:00
debata (6)

Pri predstave pilota, ktorý si počas letu dáva šlofíka, azda všetkým pasažierom naskočí husia koža. Keď sa to však stane obom mužom v kokpite naraz, môže lietadlo minúť aj taký dôležitý bod programu akým je pristávanie.

To sa podľa Khaleej Times prihodilo pilotovi aj kopilotovi Boeingu 737 spoločnosti Ethiopian Airlines, ktorí mali letieť zo Sudánu do Etiópie. Obaja velitelia lietadla však podľa správ počas rutinnej cesty zaspali a nestihli pristáť na letisku.

let, lietadlo, cestovanie, letuška Čítajte viac Tajné miestnosti v lietadlách: Video odhaľuje, ako spia letušky počas dlhých letov

K incidentu došlo počas cesty z Chartúmu v Sudáne do Addis Abeby v Etiópii, keď bolo lietadlo zapnuté v režime autopilota.

Lietadlo Boeing 737 letelo vo výške 11 kilometrov a pred pristávaním malo začať klesať, no keďže piloti spali, nestihli stroj nasmerovať k zostupu a leteli ďalej.

Prekvapený pozemný personál lietadlo okamžite kontaktoval, no piloti nereagovali.

Až po prelete lietadla okolo cieľového letiska sa systém autopilota odpojil a spustil sa alarm, ktorý posádku konečne zobudil.

Keď si piloti uvedomili, čo sa stalo, prevzali kontrolu nad lietadlom a pokúsili sa o pristávací menéver.

Nakoniec sa im podarilo v Addis Abebe predsalen zosadnúť. Hoci niektorí pasažieri zvyknú svojim pilotom po pristátí tlieskať, títo dvaja si uznanie nevyslúžili. Viacerí odborníci, ktorí sa k incidentu vyjadrili na sociálnych sieťach, varovali pred preúnavou pilotov.

Bekim Aziri Čítajte viac Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile lietadlo, GreatFlyer, Wizzair, Skiathos Čítajte viac Video zachytilo šialené pristávanie lietadla nad hlavami turistov: Jedného minul podvozok len o chlp Britský princ William, jeho manželka - vojvodkyňa Kate a ich deti - princezná Charlotte a princ George Čítajte viac Cestovanie 'kráľovsky'? Jedno bezpečnostné pravidlo Kate a William roky ignorujú

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #letisko #spánok #piloti