Slovák Milan sa plavil 7 dní po trase Titanicu na najluxusnejšej lodi sveta. Prečo na konci plakal?

Cestovateľ a bloger Milan Bez Mapy sa vydal po stopách slávneho Titanicu. Na luxusnej lodi Queen Mary 2 spoločnosti Cunard Line strávil sedem dní na transatlantickej linke medzi Southamptnom a New Yorkom. Čo loď svojim pasažierom ponúka, prečo sa jej nemôže prihodiť to, čo slávnemu Titanicu, ako vyzerá kajuta za 40 000 a prečo nie je plavba vhodná pre deti?

06.09.2022 06:00
Milan bez Mapy, Queen Mary 2 Foto:
Cestovateľ Milan Bez Mapy a otvorený oceán. Na lodi Queen Mary 2, poslednom ocean lineri na svete - lodi postavenej na vody Atlantiku.
debata (11)

Queen Mary 2 je jediná zaoceánska loď sveta, ktorá robí historickú plavbu po trase Titanicu. Z Anglicka do USA.

Vlastní ju spoločnosť Cunard, presne tá, ktorá kúpila White Star Line, firmu ktorej patril Titanic. Po tom, čo sa parník potopil, ku dnu išla aj táto firma. Queen Mary 2 nie je výletná loď, nenájdete tu tobogany. Je tu predpísaný dress code, divadlá a čaj o piatej. Ako na Titanicu.

Vitajte vo svete, kde príbor na stole je strieborný, taniere sú z porcelánu, na obzore je len široký oceán a to najdôležitejšie slovo dňa je dress code, napísal na sociálnu sieť bloger Milan Bez Mapy.

Prečo ste si vybrali práve linku medzi Southamptonom a New Yorkom, teda trasu Titanicu?

Bol to môj detský sen, ktorý som si chcel splniť. Vždy ma fascinovalo, ako v minulosti ľudia cestovali do Ameriky, v čase, keď ešte neexistovali lietadlá – väčšinou to bolo kvôli migrácii za lepším životom. Chcel som jednoducho zažiť takúto kvázi historickú plavbu.

Stretli ste na Atlantiku nejaký ľadovec?

Nie, keďže bol koniec augusta, ľadovce sú v tom čase roztopené a žiadne v tej oblasti našťastie neplávajú.

Queen Mary 2 je navyše na stretnutia s ľadovcami dobre pripravená na plavbu po Atlantickom oceáne, ktorý je známy silnými vodami. Má špeciálne navrhnutý trup tak, aby tieto vlny odrážala a pasažieri to necítili a ich pobyt na lodi bol čo najviac pohodlný.

Queen Mary 2 je jediná zaoceánska loď sveta,...
Zaoceánske lode vozili ľudí do krajiny...
+5Milan si kúpil jednosmerný lístok na...

Ako je Queen Mary 2, na rozdiel od Titanicu, zabezpečená záchrannými člnmi?

Táto loď má dvojitý počet záchranných člnov, teda na každej strane je dostatok člnov pre všetkých pasažierov. Je to opatrenie, ak by sa loď prevrátila, čo sa stalo nedávno Coste Concordii, aby neostala polovica člnov zablokovaná a aby neostala polovica pasažierov bez miesta na člne.

Čo všetko vás na najluxusnejšej lodi sveta čakalo?

Moji známi a kamaráti ma varovali, že sa tam budem nudiť, keďže ide o sedemdňovú plavbu bez zastávky. Našťastie sa mýlili – bol tam veľmi bohatý program: od hodín tanca, kreslenia, cez saunu, kúpele, masáže, až po rôzne typy reštaurácií s rôznym typom jedla, divadlo, dokonca planetárium…

Ďalej boli na lodi tematické večery ako maškarný ples, k dispozícii bol bar, kokteil klub, herňa, galéria aj aukčná miestnosť, kde sa kupovali obrazy.

Na každý deň ponúkala loď toľko programu, že to bolo miestami už aj na mňa veľa.

Každý večer mi navyše prišiel priamo do izby program na nasledujúci deň s presným rozpisom aktivít. Ja som si z nich vždy vopred vybral a podľa toho som si zariadil plán.

NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive

Stihli ste vyskúšať všetko?

Myslím, že som stihol vyskúšať naozaj všetko. Na Queen Mary 2 som veľa jedol a chodil do fitness centra. Veľa času som trávil v bazéne a vo vírivke, aj vo vonkajšej vírivke, ktorá bola vyhrievaná, pretože počasie na Atlantiku je chronicky známe tým, že je chladné a stále fúka vietor.

Ja som slnko nevidel šesť dní zo sedemdňovej plavby, cesta tak mala takú zaujímavú atmosféru.

Aký bol počas plavby Atlantik? Dalo sa vôbec tráviť čas na palube?

Oceán bol relatívne pokojný, oproti tomu, aké vlny opisovali cestovatelia, ktorí chodia na takéto plavby často.

Chodieval som sa na palubu prechádzať, no veľa času sa tam tráviť nedalo skrz to, že na Atlantiku sú často hmly a prší.

Posledný deň, keď sme sa blížili k New Yorku a plávali sme už popri pobreží Kanady, konečne vyšlo slniečko a všetci ľudia vybehli von na ležadlá k bazénom.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Atlantický oceán #plavba #Milan Bez Mapy