Ktoré európske krajiny sú najviac závislé od turizmu? A ktorým by návštevníci ani nechýbali?

Niektoré krajiny z turistov priam žijú a výdavky cestovateľov tvoria nemalý prínos do ich pokladníc. Príkladom je Čierna Hora, divoká a nespútaná krajina, ktorú pre jej prírodné krásy objavuje čoraz viac ľudí. Turizmus predstavuje až štvrtinu z jej výkonu ekonomiky.

08.11.2022 06:00
Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran,... Foto:
Rozprávkový ostrov Sveti Stefan v Čiernej Hore.
debata

Čísla Svetovej rady cestovného ruchu odhalili, ktoré ďalšie európske ekonomiky boli pred pandémiou najviac závislé od cestovného ruchu. A ktoré stále sú.

Výsledok je založený na podiele na hrubom domácom produkte (HDP).

pavúk, pavučina Čítajte viac Jedovaté pavúky, šváby aj osy. Hmyz úraduje v lietadlách, takto ohrozuje bezpečnosť

V malej Čiernej Hore s kúskom Jadranského mora predstavoval cestovný ruch v roku 2019 30,8 percenta HDP krajiny.

V roku 2020 toto číslo kleslo na niečo málo nad sedem percent, no odvtedy sa zasa vrátilo späť, na aktuálnych 25,5 percenta.

Krajiny najviac závislé od cestovného ruchu

Od uvoľnenia pandemických obmedzení sa krajiny pokúšali pritiahnuť turistov späť. Pre miesta, ktoré sa vo veľkej miere spoliehajú na veľké výdavky cestovateľov, je táto úloha mimoriadne dôležitá.

Mnoho turistov si v lete vyberá Budvu.
Benediktínsky kláštor sv. Márie na ostrove Mljet.
+2Prístav s drevenými rybárskymi člnmi v meste...

V roku 2019 nasledovalo Čiernu Horu v rebríčku závislosti od turizmu tesne Chorvátsko – táto obľúbená balkánska krajina bola závislá od cestovného ruchu takmer štvrtinou (24,8 percenta) svojho HDP. V roku 2021 sa toto číslo znížilo na 16,1 percenta.

Pred pandémiou tvoril cestovný ruch viac ako pätinu HDP v Grécku, na Islande a v Albánsku. V každej z týchto krajín teraz predstavuje menej ako šestinu.

Ukrajina, Rusko, invázia, Kyjev, metro Čítajte viac Kyjev má najhlbšiu stanicu metra: Bývala pýchou mesta, dnes je úkrytom pred bombami

Na druhom konci spektra sú mnohé krajiny, ktoré sa ani v roku 2019 takmer vôbec nespoliehali na cestovný ruch. Odkedy sa obmedzenia na hraniciach začali uvoľňovať, týmto krajinám sa väčšinou nepodarilo pritiahnuť návštevníkov späť.

V roku 2019 získalo len 4,2 percenta svojho HDP z cestovného ruchu Írsko, nasledovalo Poľsko (4,8 percenta) a Rusko (5 percent).

Údaje z roku 2021 ukazujú, že tieto percentá sa ešte viac zmenšujú. V Írsku tvoril cestovný ruch len 1,2 percenta celkovej ekonomiky a v Poľsku menej ako 3 percentá.

V Rusku tvoril cestovný ruch v roku 2021 3,7 percenta HDP. Tieto čísla však tento rok ešte klesnú následkom ruskej invázie na Ukrajinu.

Na celom zvyšku kontinentu bude tento rok turizmus prudko stúpať, pričom mnohé krajiny zažijú veľký nárast návštevníkov.

Najobľúbenejšie krajiny až tak turistov „neriešia“

Najpopulárnejšie krajiny Európy každoročne priťahujú milióny turistov. Spoliehajú sa však na nich menej ako niektorí ich susedia.

Francúzsko je turistami najobľúbenejšou krajinou v Európe a pred pandémiou ho ročne navštívilo 90 miliónov návštevníkov. Čierna Hora naopak pritiahla len niečo cez 2,5 milióna.

Turisti sa hrnú do Francúzska za jeho kultúrnymi mestami, krásnou krajinou a kvalitným jedlom. Podľa údajov WTTC tu však cestovný ruch tvoril pred pandémiou menej ako desatinu HDP, a v roku 2021 prispel 6,5 percentami.

Neďaleké Španielsko v roku 2019 navštívilo viac ako 80 miliónov turistov. Cestovný ruch však predstavoval len 14,5 percenta HDP a toto číslo sa v roku 2021 znížilo takmer o polovicu na 8,5 percenta.

Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Budva Čítajte viac Tri veci, ktoré musíte v Čiernej Hore zažiť: Máte ich na konte všetky?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Chorvátsko #Čierna Hora #Albánsko #Island #turizmus