Objavte úplne iné Chorvátsko. Kraj vína, skvelého jedla a cykloturistiky je iba na skok od nás

V najsevernejšom regióne Chorvátska, ktorý je od Slovenska na dohodenie kameňom, môžete prežiť nádhernú jesennú dovolenku snov.

12.09.2022 00:00
CNTB, pr, nepouzivat Foto:
Mura Mill

Medzimurská župa leží len pár hodín cesty od Bratislavy. Najkratšia cesta do tohto chorvátskeho regiónu vedie cez Maďarsko smerom na juh. Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí majú radi jesenné potulky spojené s vínom a dobrým jedlom, Medzimurie s hlavným mestom Čakovec si nenechajte ujsť. Čakajú vás tam malebné vinárske údolia a miesta, ktoré môžete objavovať autom, pešo alebo aj na bicykli.

História vinohradníctva a gastronómie v tomto regióne je skutočne bohatá. Svedčí o tom slávna kuchárska kniha dvora Zrinski zo 17. storočia. Prináša autentické recepty na jedlá, ktoré sa objavovali na stole tohto vznešeného rodu a ktoré môžete v medzimurskom regióne ochutnať dodnes. Keď vám raz naservírujú slávnu „pretepenu juhu“ alebo „meso z tiblice“, nedáte na tunajšiu kuchyňu už nikdy viac dopustiť. Okrem spomenujtej slávnej smotanovej polievky alebo mäsa pripravovaného v drevenom sude môžete rôzne ďalšie tunajšie dobroty ochutnávať po celú dovolenku a kombinovať ich s vínom – veď kedy, keď nie práve teraz na jeseň?

Meso z tiblice Foto: Maja Danica Pečanić
CNTB, pr, nepouzivat Meso z tiblice

Dobrú chuť a na zdravie!

Gastronómia je skutočnou pýchou Medzimuria. Tradičné, a pritom nadčasové jedlá tu môžete v nekonečných variáciách kombinovať s miestnymi vínami Graševina, Moslavac či Traminac. Okrem nich tunajšie Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Blanc či plné odrody Bordeaux – vína z chorvátskeho Medzimuria sú chuťovo plné, vyvážené, svieže a skvelo dopĺňajú domácu bohatú nadčasovú kuchyňu.

Sv. Martin na Muri Foto: Hrvoje Serdar
CNTB, Sv. Martin na Muri, pr, nepouzivat Sv. Martin na Muri

Gastro dovolenka na akú sa nezabúda

Medzimurie je u nás v podstate neznámy región, čo je určite veľká škoda. V rámci Európy patrí k oblastiam vychýreným svojimi špecialitami aj vínom a ak si chcete dopriať skutočne parádnu jesennú gastro dovolenku bez veľkých davov, tak potom určite práve tu. V miestnych reštauráciách ochutnáte jedlá z mäsa, rýb aj zeleniny i skvelé dezerty, to všetko dokonale spárované s tunajšími vínami. Výroba vína sa v Medzimurí datuje do antických čias. Rodinné vinárstva ponúkajú svoju produkciu priamo z pivníc a tunajšia Vínna cesta rozhodne stojí za prejdenie. Má 30 kilometrov, pričom doslova na každom z nich môžete degustovať iné vína. A určite nevynechajte miestnu odorodu Pušipel!

TZŽ Međimurske Foto: Terme Sveti Martin
CNTB, pr, nepouzivat TZŽ Međimurske

Spojte dobré jedlo a šport

Región Medzimuria je nielen skvelou gastro destináciou, ale prídu si tu na svoje aj milovníci aktívnej športovej dovolenky. Jedno i druhé môžete pokojne i spojiť a spoznávať vinárstva hoci na bicykli. Okrem toho môžete vyskúšať raft na riekach Mura a Drava, jazdu na koňoch, oddych v termálnych bazénoch Čakovec alebo tunajší adrenalínový park. Milovníci golfu majú k dispozícii ihrisko Sveti Martin, môžete hrať tenis či behať – región ponúka podmienky prakticky pre všetky športy. K tomu krásna príroda a bohatá história tvoria skvelý rámec pre dovolenku, ktorá sa vám navždy vryje do pamäti. A tak neváhajte a objavte celkom iné Chorvátsko.

odkaz
chorvatsko, pr, nepouzivat
chyba