Päť vecí, ktoré nehovorte Grékovi! Podaril sa vám na dovolenke podobný trapas?

Každá krajina má svoje zvyky, kultúru, spôsob vyjadrovania a niektoré z nich môžu pre návštevníkov vyznievať zvláštne, alebo o nich ani nemusia vedieť, a tak sa dotknúť domácich.

11.10.2022 06:00
Malé Kyklady, Grécko, zrúcaniny, ruiny, more Foto:
Malé Kyklady, Grécko
debata (2)

Slovákov napríklad často pobúri, ak nás volajú východoeurópania, keď si nás pomýlia so Slovincami alebo keď nás stále považujú za súčasť Československa. Čo by ste nikdy nemali hovoriť Grékom?

Grécko je krásna a starobylá krajina, magnet na turistov. Tu je podľa Greek Reporter niekoľko vecí, ktorým by ste sa počas dovolenky mali vyhýbať, aby ste sa vyhli trápnym situáciám a prekvapeným pohľadom.

Tento rok sa lepšie predávali zájazdy do...
Oia, Grécko
+12Grécko, Santoríni, Oia

1. Môžem si dať tureckú kávu?

V Grécku – či už v dome u niekoho alebo v kaviarni, si radšej vypýtajte grécku kávu. Urobíte si očko a domáci vám radi vyrozprávajú jej príbeh.

Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím

2. Kde je Panteón?

Ups, nesprávna krajina. Myslíte Parthenón? Pre Grékov sú dejiny a historické pamiatky neoddeliteľnou súčasťou kultúry a spoločnosti. Takže predtým, ako prídete do Grécka, naštudujte si aspoň základný prehľad, aby ste tam nehľadali starorímsku dominantu talianskeho Večného mesta.

more, pláž Čítajte viac Mafiánske praktiky? Turistky zažalovali plážový bar za účet 600 eur za 2 drinky a meze

3. Naučíte ma niečo po grécky?

Takáto otázka nie je zlá, ale niektorých domácich pobaví. A potom vytiahnu niektorí z gréckych skvostov – napríklad názov starogréckeho festivalového jedla, ktoré vymyslel Aristofanes: „Lopathotemacho­selachogaleokra­nioleipsanodri­mipotrimmatosi­liphiokaravome­litokatakechi­menokichlepikos­siphophttoperis­teralektruonop­tokefalliokiglo­peleiolagoosi­raiovafitraga­nopterugon“.

Mykonos, Grécko, lode, člny Čítajte viac Nebotyčné ceny ostrova vetrov: 25 € za souvlaki, 150 € za vyprážaného kalmara

4. Tu je moje číslo, napíšte mi, keď budete v mojej krajine

Pokiaľ túto ponuku nemyslíte vážne a kontakty rozdávate len z rozjarenosti, no pozvanie myslíte iba ako frázu, nerobte to. Grék vás totiž takmer naisto pri svojej ceste vyhľadá – Gréci sú totiž známi svojou pohostinnosťou a prepodkladajú, že podobne to bude aj na oplátku u vás.

Santorini, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka, grécko Čítajte viac Ukrutne preľudnený Santoríni: Blogerka zažila nátresk, ponúka tipy, ako si užiť ostrov napriek davom

5. „Istanbul"

Gréci toto mesto dodnes nazývajú Konstantinopoli. Ak ho nazvete Istanbul, nikto vás nebude opravovať, no pre mnohých Grékov je to z niekoľkých dôvodov skutočne citlivá téma.

Toto mesto je jednak presiaknuté gréckou históriou, jednak ide o jeho hlboké náboženské väzby. Konstantinopoli znamená „mesto Konštantína“ a bolo pomenované po byzantskom cisárovi, ktorý mesto ustanovil ako hlavné mesto kresťanskej Byzantskej ríše.

Osmani prevzali mesto v roku 1453 a jeho názov sa oficiálne zmenil na Istanbul začiatkom minulého storočia. Dokonca aj toto meno znamená „do mesta“ – teda Konštantínopol – ale to je už iný príbeh.

Grécko, more, pobrežie, piesok, vtáky, holuby, dvojica, prechádzka Čítajte viac Objavte najdlhšiu piesočnatú pláž v EÚ: Monolithi má neuveriteľných 25 kilometrov! Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Aj toto je v hre: Prežije 7 UNESCO pamiatok Ukrajiny, ktoré tu stoja stáročia?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko