Island – krajina ohňa a ľadu

Island, ostrovná krajina v ďalekom Atlantiku, je jedným z najkrajších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Fascinujúce vodopády, gejzíry, plávajúce ľadové kryhy, útulné malé kostolíky a polárna žiara neodmysliteľne patria k Islandu. Hlavné mesto Islandu Reykjavík, je zároveň aj najsevernejšie hlavné mesto sveta, kde žijú zhruba dve tretiny populácie.

27.09.2022 00:00
Island, BUBO, pr, nepouzivat Foto:
Impozantný Seljalandsfoss je jedným z najznámejších a najobľúbenejších vodopádov Islandu. Prejdeme sa poza neho a ulovíme tak neopakovateľný zážitok.

Pristávame v Reykjavíku

Do Reykjavíku sa zamilujete na prvý pohľad, jeho malebné farebné domčeky pokryté vlnitým plechom, su nielen praktické, ale aj estetické. Nachádza sa tu starý prístav, kde kotví loď islandskej pobrežnej stráže, námorné múzeum venované histórii rybárskeho priemyslu, tento priemysel dodnes zamestnáva väčšinu obyvateľstva a tvorí hlavný príjem ostrovanov. Ikonické slnečné plavidlo, umelecké dielo Sólfar na nábreží dotvára atmosféru mesta, pozoruhodné dielo islandského umelca reprezentuje nádej, pokrok a slobodu. Ďalšou impozantnou dominantou mesta je Hallgrimov kostol, je to štvrtá najvyššia budova Islandu, na vrchol ktorej sa viete dostať výťahom a pokochať sa panorámou na celé mesto, zaujímavosťou kostola je aj unikátny organ s viac ako päť tisíc píšťalami, vysokými až pätnásť metrov. Výhľadávanou aktivitiou je aj plavba loďou z Reykjavíku, spojená s pozorovaním veľrýb, tri hodiny pravej severskej romantiky, tento výlet pri návšteve Islandu nevynechajte.

Z ikonickej veže Hallgrimovho kostola sa vám... Foto: Robert Taraba - BUBO
Island, Bubo, pr, nepouzivat Z ikonickej veže Hallgrimovho kostola sa vám naskytne krásny pohlaď na celý Reykjavík.

Island a jeho prírodné krásy

Medzi najkrajšie miesta Islandu určite patrí Národný park Thingvellir, známy najmä vďaka kontinentálnej trhline Almannagia, tu sa nachádza miesto tektonického zlomu, kde sa od seba oddeľuje eurázijská a americká kontinentálna platňa. Je to priam neuveriteľné miesto, kde sa zem delí vo dvoje, treba si uvedomiť že platne sa pohybujú rýchlosťou približne 2 centimetre za rok, a tak tento pohyb voľným okom neuvidíte. Litosferické dosky sa od seba vzďaľujú a celá pláň, na ktorú sa dívame, sa rozširuje a údolie prepadá. To je tá kontinentálna „trhlina“. Ďalšou zaujímavou geotermálnou oblasťou je Haukadalur, miesto kde vo vzduchu ucítite závan síry a uvidíte fantastické divadlo. Strokkur, chrlič je gejzír ktorý vás prekvapí svojou majestátnosťou, vytryskne do výšky dvadsiatich metrov zhruba každých osem minút, a ak máte šťastie tak aj častejšie. Zabudnutou legendou je Geysir, ktorý striekal do výšky cez osemdesiat metrov ale v súčasnosti vybuchuje už len raz za niekoľko rokov.

Vo vnútrozemí Islandu narazíme aj na rieky a... Foto: Zuzana Habeková - BUBO
Island, BUBO, pr, nepouzivat Vo vnútrozemí Islandu narazíme aj na rieky a jazerá. Jedným z nich bude nádherne vulkanické jazero Frostastadavatn.

Voda a Island neodmysliteľne patria k sebe, vodopádov je tu hneď niekoľko a je ťažké vybrať ten najkrajší z nich, majestátny je zlatý vodopád Gullfoss. Skladajúci sa z dvoch kaskád, vysokých jedenásť a dvadsaťdva metrov. Vodopád ústí do čadičového kaňonu, ktorý bol vytvorený na konci poslednej doby ľadovej. Za tento vodopád chcela položiť život environmentalistka, keď sa ocitol v ohrození developerov, urobili by ste vy niečo také pre krásy nášho Slovenska? Ďalší do zbierky je vodopád Seljalandsfoss, je jedným z najznámejších a najobľúbenejších vodopádov Islandu, nachádza sa na juhu ostrova. Je napájaný riekou a padá z výšky 60 metrov. Najobľúbenejšou atrakciou tohto vodopádu je, že sa viete prejsť poza neho a zažiť tak pocit padajúcej vody zvnútra vodopádu. Vodopádov je tu naozaj neúrekom, či už je to Skogafoss, Goðafoss – vodopád bohov, Kirkjufellsfoss – vodopád kostolnej hory alebo Dettifoss – prepadajúci sa vodopád Svartifoss – čierny vodopád.

Čadičové jaskyne a útesy, na ktorých hniezdia... Foto: Robert Taraba - BUBO
Island , BUBO, pr, nepouzivat Čadičové jaskyne a útesy, na ktorých hniezdia islandské Alky častokrát označované ako papagáje severu.

Island je krajina viacerých tvárí

Na Islande sú v súčasnej dobe okrem iného aj tri desiatky aktívnych sopiek, juh ostrova je seizmický a vulkanicky veľmi aktívna oblasť, medzi známejšie sopky patrí aj Eyjafjallajokull, E15 alebo Hekla. Tieto sopky vedia islanďanom pekne skomplikovať život a ochromili už pár krát aj dopravu. Aktuálne sa hovorí aj o vulkáne Katla, ktorý sa už dávno neprebudil a je dosť možné, že pri najbližšej erupcii, roztopí kus ľadovca, ktorý môže spôsobiť potopy na juhu ostrova a zmiesť niektoré dedinky z mapy Islandu. Medzi zaujímavosti južného pobrežia určite patrí aj pláž Reynisfjara, v minulosti bola zaradená medzi najkrajšie pláže na svete, nachádzajúce sa mimo tropických oblastí. Jej magickú čiernu farbu má na svedomí sopka Katla, unikátne čadičové skaly, pripomínajúce píšťaly lemujú čiernu pláž a vytvárajú tak čarokrásne scenérie. Ešte trošku južnejšie je aj výhliadka na myse Dyhólaey, ide o vysoký výbežok do mora. Pripomína kľúčovú dierku, alebo bránu do neba, podľa ktorej bol aj pomenovaný.

Island – môžete ho spoznávať na rôzne spôsoby a nikdy nebudete sklamaní! Či už sa vyberiete naprieč južným pobrežím, cestou islandských vodopádov alebo si pozriete oblasť známu ako zlatý trojuholník. Island bude pre vás nezabudnuteľným zážitkom a sami sa presvedčíte, že je to jedna z najatraktív­nejších zemí planéty.

chyba