Náklady na energie rastú výrazne rýchlejšie než obraty prevádzok. Čo bude nasledovať?

Obraty prevádzok počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny rástli len mierne. Z prieskumu realizovaného Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) medzi majiteľmi ubytovacích zariadení a gastroprevádzok vyplýva, že náklady na energie rastú výrazne rýchlejšie než obraty.

16.09.2022 10:00
dezert, cukráreň, kaviareň Foto:
Obraty prevádzok počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny rástli len mierne. Ilustračné foto.
debata

Hotely a reštaurácie tak nie sú schopné premietnuť prudké zvyšovanie cien energií do konečných cien svojich tovarov a služieb.

AHRS skonštatovala, že dopyt po ubytovacích a stravovacích službách napriek zrušeniu pandemických opatrení aj naďalej výrazne zaostáva za predcovidovým obdobím v roku 2019.

Vyčíslila, že v roku 2019 na Slovensku minuli domáci a zahraniční turisti objem financií v hodnote 4,7 miliardy eur. Z dlhodobého sledovania je pritom zrejmé, že 70 % spotreby realizujú ubytovaní hostia.

Podľa asociácie oproti prvému štvrťroku 2019 segmentu HORECA (hotely, reštaurácie, kaviarne) začiatkom tohto roka chýbalo až 22.000 zamestnan­cov.

dovolenka, doma, záhrada Čítajte viac Neviete, kam s peniazmi? Kúpte si dovolenkovú vilu. Tu je top 10 miest, kde sa oplatí

To predstavuje pokles zamestnanosti o 20 %. Zároveň dodala, že kým v roku 2019 dosiahla priemerná mzda v hoteloch a reštauráciách 60 % z priemernej mzdy v hospodárstve SR, v prvom štvrťroku 2022 to už bolo len 54 %.

V dôsledku inflačnej a energetickej krízy zároveň podľa AHRS rastú platy pomalšie, než by mali, čo pravdepodobne čoskoro spôsobí ďalší odchod zamestnancov do iných sektorov.

Z prieskumu, ktorý AHRS realizovala v období od 25. augusta do 5. septembra tohto roka medzi ubytovacími a reštauračnými zariadeniami, tiež vyplýva, že náklady na energie od mája do júla medziročne stúpli viac ako dvojnásobne.

Napriek snahe o zníženie spotreby elektrickej energie a plynu, a teda o úsporu nákladov, však podľa asociácie nedokážu hotely a reštaurácie preniesť zvýšené náklady do cien svojich tovarov a služieb.

Rožňava Čítajte viac Najväčšie štvorcové námestie Slovenska nájdete na Gemeri. Kde sú ďalšie? žena, písanie, podpis Čítajte viac Meškali 60 rokov! Doručili listy, ktoré mohli úplne zmeniť dejiny či osudy zopár ľudí
debata chyba