Kríza zrodila nový druh cestovania: Energetický turizmus je šťastím v nešťastí

Energetická kríza už na sklonku leta núti ľudí premýšľať, ako prežijú mrazivé dni vo svojom obydlí, aby dokázali zaplatiť všetky účty, no aby nepomrzli.

18.09.2022 06:00
debata

Pre domácnosti, ktoré sú šetrné už teraz a nedokážu si predstaviť, kde by svoje výdavky ešte mohli znížiť, sa teraz naskytá úplne nové riešenie: zamknúť svoj studený dom a presťahovať sa aspoň na pár zimných mesiacov na juh, do tepla.

NEPOUZ cyprus pelikán Čítajte viac Cyprus pred letom uvoľňuje vstupné podmienky. Vyberiete si severný či južný? Aký je rozdiel a na čo pamätať?

Po vyjadreniach odborníkov, že priemerná domácnosť zaplatí za energie od 120 až do 250 eur viac každý mesiac, si nejedna rodina sťažka preglga. Nárast spotreby a účtov sa pritom očakáva hneď so schladením, ďalšia vlna nárastu cien by mohla prísť medzi januárom a marcom.

V takýchto extrémnych prípadoch môže byť naozaj výhodnejšie zbaliť si kufor a vyraziť do krajiny, kde ani v zime kúriť netreba.

Ktoré rodiny sú však natoľko flexibilné, aby si dovolili takéto energetické dobrodružstvo? Najskôr asi tí, ktorým na prácu stačí počítač a pripojenie na internet.

Destinácie ako Malta, južné Španielsko a Portugalsko majú aj v januári a februári mimoriadne príjemnú teplotu, počasie je stále príjemné a interiéry netreba vyhrievať.

Teplejšie destinácie ako Kanárske ostrovy budú pravdepodobne drahšie. Napriek ešte nižším nákladom môžu lety do vzdialenejších miest zvýšiť celkovú cenu.

Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Aj toto je v hre: Prežije 7 UNESCO pamiatok Ukrajiny, ktoré tu stoja stáročia?

Na dlhé vzdialenosti sú letenky drahšie, ale ubytovanie a životné náklady sú lacnejšie, takže aj sem sa oplatí prísť, ak plánujete dlhší pobyt.

Rovnaká rovnica platí aj pre Thajsko, ktoré má teplé podnebie, nízke životné náklady a najdrahšou položkou je cesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energetická kríza