Pokračovanie článku: Kríza zrodila nový druh cestovania: Energetický turizmus je šťastím v nešťastí

8 najlepších a najlacnejších krajín na život

Bulharsko

Ak by ste radi pracovali a žili v zahraničí, no stále v Európe, a odrádzajú vás vysoké ceny južanských krajín ako Taliansko a Francúzsko, obráťte sa na východnú Európu.

Bulharsko je jednou z najlacnejších krajín na život v Európe a rýchlo sa stalo obľúbeným medzi cestovateľmi.

Aj skromný rozpočet vám umožní žiť v Bulharsku ako kráľ a centrálna poloha krajiny je ideálna na objavovanie regiónu, keďže susedí s krajinami ako Grécko, Turecko a Rumunsko.

Bulharsko má bohatú a živú históriu, ktorá má viac ako 8 000 rokov, takže vo voľnom čase je čo objavovať.

Bulharsko je obľúbenou destináciou pre...
Bulharsko, Šipka
+6Plovdiv

Kostarika

Kostarika je pravdepodobne najobľúbenejšou krajinou v Strednej Amerike, a to z veľmi dobrého dôvodu – vďaka bujnej džungli, tropickým plážam a priateľským miestnym obyvateľom sa do tejto krajiny každý návštevník okamžite zamiluje. Tamojšia atmosféra „Pura Vida“ každého pohltí.

Hoci je Kostarika drahšia ako ostatné krajiny v regióne, lacnejšie sú napríklad Guatemala či Nikaragua, platy sú na Kostarike tiež vyššie, čo dvíha celkovú úroveň.

Mexiko

Mexiko má čo ponúknuť každému. Spomeňte si na mayské ruiny v džungli, tyrkysové karibské vody a uvoľnené plážové mestá v Tichom oceáne. A má aj skvelé pouličné jedlo, od tacos po tamales, ceviche po aguas frescas, ktoré je nie len chutné, ale aj super lacné.

Ak sa vyhnete turistickým pasciam ako Cancún alebo Playa del Carmen a rozhodnete sa pre miestne destinácie ako Merida alebo Guanajuato, životné náklady môžu byť zlomkom tých v západných mestách.

Mexiko Foto: SHUTTERSTOCK
mexiko Mexiko

Južná Afrika

Pravdepodobne najlacnejšou anglicky hovoriacou krajinou na život je Južná Afrika. Výhodou je, že väčšina juhoafrických miest má aj vysokú životnú úroveň, podobnú západným mestám.

Najjužnejšia krajina Afriky je navyše aj jednou z kultúrne a prirodzene najrozmanitejších na planéte – ponúka množstvo atrakcií od safari cez pozorovanie veľrýb, rafting až po zipline.

Vietnam

Pre tých, ktorí chcú žiť a pracovať na exotickom mieste, no nezaplatiť veľa peňazí, je Vietnam snom. Je to jedna z najlepších a najlacnejších krajín na život pre prisťahovalcov.

Vietnam má úžasnú krajinu, ktorú je radosť objavovať, lahodnú miestnu kuchyňu a milých obyvateľov.

Malý byt si môžete prenajať za približne 250 eur mesačne, náklady na stravovanie sú približne 1 až 3 eurá za jedlo, ak budete jesť v miestnych reštauráciách.

Doprava je veľmi lacná, miestna verejná doprava začína na približne 0,30 eura za jazdu a taxíky stoja od 50 centov za kilometer.

Hanoj, Vietnam Foto: SHUTTERSTOCK
Hanoj, Vietnam Hanoj, Vietnam

Čína

Život v Číne môže byť veľmi cenovo dostupný a zároveň pomerne lukratívny.

Samozrejme, veľké mestá ako Šanghaj a Peking sú drahé, no Čína je neuveriteľne rozmanitá krajina, ktorá ponúka aj menšie mestá v lone prírody s príjemnou klímou a vysokou životnou úrovňou.

NEPOUZ Mekka, islam, moslim, ťavy Čítajte viac Púť k tajomnej Kocke v opare predčasia: Ako Músa zarezal otroka, aby si naklonil bohov

Thajsko

Žiadny zoznam najlepších a najlacnejších krajín sveta by nebol úplný bez Thajska. Krajinu úsmevov si už pred filmom Pláž s DiCapriom zamilovali cestovatelia z celého sveta.

Životné náklady sú tu neskutočne nízke, dokonca aj vo veľkých mestách ako Bangkok a Chiang Mai. Plážové rezorty bývajú o niečo drahšie, no stále sú lacné v porovnaní s inými plážovými rezortmi po celom svete.

Krištáľovo čisté vody, fascinujúca kultúra a neuveriteľne chutné jedlo robia z Thajska ideálne miesto na život a prácu.

Aby toho nebolo málo, Thajsko tiež patrí medzi najbezpečnejšie miesta na svete.

Thajsko Foto: SHUTTERSTOCK
Thajsko, more, loď, pláž, exotika, dovolenka, leto Thajsko

Peru

Ak hľadáte exotické dobrodružstvo s obmedzeným rozpočtom, Peru môže byť ideálne. Je jednou z najlacnejších krajín na život.

Bonusom je dokonalá prírodná scenéria a pamiatky – pešia turistika po Inca Trail a návšteva Machu Picchu sú nevyhnutnosťou pre každého návštevníka, ale existuje aj mnoho ďalších menej známych klenotov, ktoré môžete objaviť.

Život a práca v Peru vám poskytne dostatok času na objavovanie kráľovstva Inkov, od piesočných dún v Ice až po Amazonský dažďový prales.

lanovka Čítajte viac Bratislave sen o lanovke spľasol. Nápad jej vyfúklo toto mesto

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energetická kríza