Jedno z prvých miest Európy, zázrak krvácajúceho kríža, obrovský požiar: Hvar odhaľuje unikátne video

Chorvátsky ostrov v strednej časti Jadranského mora, s rozlohou 298 km² je štvrtým najväčším a s populáciou 11 103 rovnako štvrtý najľudnatejší chorvátsky ostrov. Slávny Hvar.

13.10.2022 06:00
debata
Chorvátsko je obľúbeným letným cieľom českých...
V Chorvátsku platia viaceré obmedzenia pre...
+21Prvić

Ostrov dnes láka na svoje čarovné zátoky obklopené tropickou vegetáciou a more, ktoré je priezračné a plné rýb. Najkrajšia je vraj zátoka v Dubovici.

Hvar ponúka aj poklady ako skryté jaskyne, ktoré sú prístupné len z mora, alebo útulné dediny uprostred viníc a levanduľových polí.

Centrom Hvaru je rovnomenné najľudnatejšie mesto, ktoré leží na južnom pobreží. Prv, ako sa z neho stalo známe turistické letovisko – patrí medzi prvé turistické lokality v Európe – dlho bolo dôležitým epicentorm obchodu a kultúry na celom Jadrane.

chorvátsko Krk Čítajte viac Osem miest Krku - osem dôvodov, prečo sa vybrať na dovolenku po moste na Zlatý ostrov

Mesto sa môže pochváliť nádhernou architektúrou a rôznymi kultúrnymi inštitúciami – múzeami, galériami, divadlami. V Hvare je najstaršie divadlo v Európe!

Aj severná časť ostrova Hvar má unikát – mesto Stari Grad, ktoré sa tam rozprestiera, je jedným z prvých miest v Chorvátsku, ale aj v Európe. Stará časť Stareho Gradu, ktorá je zapísaná na zozname pamiatok UNESCO, zdobí množstvo nádherných uličiek, starých kostolov a kaplniek.

V tamojšom palác Biankin sídli mestské múzeum, ktoré odhaľuje históriu starých Grékov.

A práve to je to, čo turisti často nevedia – aká je Hvar bohatá kultúrna destinácia s tisícročiami fascinujúcej histórie. Ostrov má dnes viac lokalít dedičstva UNESCO ako ktorýkoľvek iný na svete.

Nové animované video vám za 6 minút odhalí celé dychberúce dejiny Hvaru.

Opatija, Chorvátsko Čítajte viac Najviac podceňované európske mestá? Dve nájdete v Chorvátsku - poznáte ich? roadtrip, cesta, autom, auto, dvojica, dvaja, dovolenka, kabriolet, cestovanie Čítajte viac More a diaľky: Toto sú 3 najúžasnejšie road tripy v Chorvátsku (+ mapy)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Hvar