Na hrade Šariš sa uskutoční rozlúčka s letnou turistickou sezónou

Na hrade Šariš sa verejnosť symbolicky rozlúči s letnou turistickou sezónou v Prešovskom kraji. V nedeľu (25.9.) sa na nádvorí hradu uskutočnia oslavy Svetového dňa cestovného ruchu, ktorý pripadá na 27. septembra.

24.09.2022 14:00
debata

Oslavy budú spojené s vyhodnotením cestovania s legendami v Prešovskom kraji. Pripravený je pestrý program, rodiny s deťmi spoločne uzavrú aj ďalšiu sezónu Legendaria, informovala Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Program sa začne o 11.00 h, pripravené sú vystúpenia sokoliarov a historickej družiny, ochutnávky dobovej kuchyne, skákacie hrady, maľovanie na tvár, razenie mincí, vozenie na koňoch a mnoho ďalších aktivít.

V stánku KOCR Severovýchod Slovenska turisti budú môcť nájsť inšpirácie na výlety a zážitky z celého Prešovského kraja. O 13.30 h sa uskutoční odovzdanie cien vyžrebovaným výhercom letnej turistickej súťaže Legendarium.

Legendarium – cestovanie s legendami po Prešovskom kraji zaujalo aj v tomto roku tisíce záujemcov. V 15 prírodných lokalitách boli umiestnené trezory so súťažnými nálepkami a takmer 70 rozmanitých zariadení ponúkalo možnosť získať súťažnú pečiatku.

lietadlo, obloha, doprava, mraky, letisko Čítajte viac Vznikne nový najdlhší let na svete. Vďaka Rusku?

„Siedmy ročník priniesol opäť nový rekord. Len do záverečného žrebovania poslalo svoje súťažné ústrižky vyše 1550 detí, ktoré spolu vyzbierali 27.525 nálepiek a pečiatok. Pravidelne spájame do projektu veľké a menej známe lokality, v niektorých oblastiach spôsobilo zbieranie nálepiek doslova ošiaľ. Počas leta sme opakovane dopĺňali trezory s nálepkami aj v oblastiach, ktoré bežne nepatria medzi masovo navštevované, ako napríklad Habura, Humenský Sokol, Stropkov, Hermanovce nad Topľou či Sovia poľana v lesoch Spišskej Magury,“ uviedol riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Neďaleko obce Hermanovce nad Topľou v Údolí obrov vznikol vďaka projektu zábavno-náučný chodník spojený s miestnou legendou o obrovi spod Oblíka. Turistov na chodníku sprevádzajú tabule s príbehom, rozličné interaktívne a náučné prvky.

Okrem aktivít pre rodiny s deťmi realizovala KOCR Severovýchod Slovenska aj kampaň Nadýchni sa zameranú na podporu povedomia o atraktivitách Prešovského kraja, orientovaná bola najmä na online priestor.

Spolu s Prešovským samosprávnym krajom bola realizovaná aj súťaž pre cyklistov Dovolenka na bajku v Prešovskom kraji, ktorá predstavila 21 cyklotrás rôznej náročnosti.

Podujatie, ktoré sa uskutoční na hrade Šariš, pripravila KOCR Severovýchod Slovenska spolu s mestom Veľký Šariš. Finančne ho podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

hrad Korlátko, zrúcanina Čítajte viac KVÍZ: Hrady Slovenska a Čiech - spoznáte ich podľa fotky a popisu?
debata chyba
Viac na túto tému: #Hrad Šariš