Päť nevšedných výletov po Slovensku: Objavte kilometrový kaňon, Zlú dieru aj jaskynný Guinnessov rekord

Jeseň je skvelým časom na objavovanie zaujímavých kútov Slovenska. Pozrite sa do Zlej džury, prejdite sa pomedzi stromy z Amazónie, zahrajte sa na Winnetua, skočte si k vodopádu s najpoetickejším názvom a zmerajte si najväčší jaskynný kvapeľ zapísaný do Guinnessovej knihy.

19.10.2022 06:00
debata
Za vytvorenie arboréta pôvodných...
Vedľa "gravitačnej anomálie" sú smerovky do...
+6Na zemi sú rozložené kosti! Lebka s veľkými...

Arborétum Kysihýbel

Banská Štiavnica je jedným z najkrajších miest na Slovensku, okrem baníckej minulosti láka aj na najromantickejšie uličky a zákutia. No oplatí sa vykročiť aj kúsok za mesto, kde sa rozprestiera pokusná lesnícka plocha s rýchlorastúcimi cudzokrajnými drevinami.

Arborétum, nazývané aj Feistmantelova záhrada, sa nachádza asi kilometer od miestneho sídliska Drieňová, smerom na Banský Studenec. V roku 1900 ho založil asistent na Baníckej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici a slúži ako študijný materiál aklimatizácie zahraničných drevín.

Dnes tu rastie 282 druhov zo severnej pologule, najmä zo Severnej Ameriky. K najcennejším patrí korkovník amazónsky, breza papierovitá, cyprušteky, duglaska a sekvojovce.

Červený kláštor Čítajte viac Tri dokonalé výlety na jeseň: Tieto zvládnete aj s deťmi

Jaskyňa Zlá diera

Samotný názov miesta nie je veľmi príťažlivý, no výlet je to pekný. Miestni jaskyňu nazývajú aj Zla džura – vraj preto, že do nej znenazdajky padal pasúci sa dobytok – a tí, ktorí chcú na návštevníkov zapôsobiť, ju predstavia ako Lipoveckú jaskyňu. Je atrakciou široko-ďaleko, pretože ide o jedinú sprístupnenú jaskyňu v Prešovskom okrese.

Ani jej prehliadka nebude klasická. Keďže tu nie je zavedená elektrina, pred vstupom do podzemného sveta si odvážlivci musia nasadiť výstroj ako sa na jaskyniarov patrí – prilbu a baterku, pevnú obuv a teplé oblečenie, keďže vnútri je okolo 7 stupňov.

V podzemnom kráľovstve sa nachádzajú skutočné poklady – rozľahlá Katarínska hala či Jazierko šťastia, ktorého voda vraj dokáže pričarovať ženíchov.

Počas expedície si turisti musia dávať pozor aj na miestnych obyvateľov, posledné dva roky neslávne známe netopiere, ktorých v džure býva až 12 druhov.

Komu by adrenalín nestačil, môže si vyskúšať klaustrofobické pocity na špeciálnej trase vedúcej cez mimoriadne úzke jaskynné priestory.

Napriek všetkému vyššie popísanému je prehliadka Zlej diery vhodná aj pre deti

Stratenský kaňon

Ak ste počas čítania winnetuoviek mali chuť tiež navštíviť nejaký poriadny hlboký kaňon, kde indiáni dokázali skvelo nastražiť na nepriateľa pascu, vyberte sa do Slovenského raja.

Stratenský kaňon sa nachádza približne kilometer od rovnomennej obce Stratená, neďaleko Dobšinskej ľadovej jaskyne. Pre nadšených turistov ho s potešením roky rokúce hĺbila riečka Hnilec. Bonusmi sú jaskyne, dutiny a malé vodopády.

Tiesňavou vedie spevnený chodník, ktorý sa dá prejsť aj s kočíkom (dokonca aj na bicykli, keďže je súčasťou značenej cyklotrasy) a jeho prevýšenie je len 11 metrov. Celý kaňon má len čosi vyše kilometra, takže sa dá prejsť za polhodinku.

Popri ceste je umiestnených 8 náučných panelov so zaujímavosťami o tamojšej prírode, jaskyniach a histórii.

cestovanie, turistika, turisti, hory, príroda, pár, Čítajte viac Päť tipov na najkrajšie výlety po Slovensku: Poznáte tieto čarovné miesta?

Vodopád Skok

Hľadáte ľahkú trasu vhodnú aj pre menších turistov, ktorí radi často kladú otázku „kedy tam už budeme“? Vyberte sa s nimi do tatranskej Mlynickej doliny k vodopádu s poetickým názvom Skok.

Chodník sa začína pri železničnej stanici na Štrbskom Plese a po celý čas stúpa len veľmi jemne, celý terén je technicky nenáročný.

Odmenou za zvládnutú trasu bude pre veľkých aj malých pohľad na divoký a mohutný, 25 metrov vysoký vodopád. Vodu si berie z Plesa nad Skokom, ďalej tečie pomedzi spektakulárne balvany skrz dolinu smerom k Štrbskému plesu.

V okolí vodopádu sa navyše čerí ešte niekoľko väčších aj menších plies, pri ktorých sa dá posedieť a nachytať horský bronz.

Najväčší jaskynný kvapeľ

Slovensko je celkom slušne prederavené, má jaskýň na rozdávanie. Len doteraz sa ich objavilo okolo 7000 a toto číslo zrejme ešte nie je konečné.

Pri takomto počte niet divu, že niektoré z nich nesú aj rekord. Krásnohorská jaskyňa neďaleko Rožňavy, ktorá je perlou Slovenského krasu, ukrýva najvyšší sintrový stĺp na svete – meria pekných 34 metrov, priemer jeho základne je vyše 12 metrov.

Významný útvar dostal aj vlastné meno, volá sa Kvapeľ rožňavských jaskyniarov. Dlho to bol aj najväčší kvapeľ na svete zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov.

Prehliadka umožní návštevníkom zažiť podmienky, ktoré sú podobné tým, aké majú jaskyniari pri objavovaní podzemných priestorov.

Cesta Krásnohorskou jaskyňou je členitá, na niektorých miestach treba dokonca preliezať sutiny, prejsť cez podzemný tok aj sa brodiť vo vode. Po tomto opise nie je prekvapením, že návštevníci pred vstupom dostanú kompletný jaskyniarsky výstroj.

Samozrejme, jaskyňa je vďaka svojmu podzemnému bohatstvu zapísaná aj v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

oslava, sviatok, priatelia Čítajte viac Tu je 15 najpriateľskejších miest v Európe. Má (konečne) zástupcu aj Slovensko? senior, päť, radosť, pozdrav Čítajte viac KVÍZ: Hory, doliny, rieky, jaskyne... Vyznáte sa v slovenských NAJ? Ostredok, rozhľadňa, Demänovská dolina, Nízke Tatry Čítajte viac Panoramatický výhľad na Nízke Tatry sprostredkujú živé kamery

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #kaňon #výlety