Plánuje sa prepojenie cyklochodníka na námestovskom moste s existujúcou cyklotrasou

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) projektuje rekonštrukciu mosta cez Oravskú priehradu v Námestove aj s cyklochodníkom a chodníkom pre chodcov. Prepojí sa tým námestovské nábrežie s cyklotrasou na druhej strane Oravskej priehrady. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

28.09.2022 11:00
debata
Oravský hrad Čítajte viac Na Oravskom hrade sprístupnili doposiaľ ukryté podzemné chodby

Správa ciest ŽSK začala projektovať rekonštrukciu mosta cez Oravskú priehradu ešte vlani. „Počas pracovných stretnutí k projektovej dokumentácii prišli viacerí aktéri s pripomienkami, ktoré sa týkali rozšírenia mosta o cyklochodník, keďže existuje dlhodobá vízia regiónu s cyklochodníkom okolo Oravskej priehrady. Preto sa ŽSK s vysúťaženou firmou na projektovú dokumentáciu dohodol na rozšírení mosta aj o cyklotrasu," poznamenala Lacová.

Podľa riaditeľky odboru dopravy Úradu ŽSK Gabriely Tisoňovej je v riešení aj doprojektovanie napojenia cyklochodníka na moste k námestovskému nábrežiu.

„Mesto sa teda dočká projektovej dokumentácie nielen na most, ale aj na cyklochodník a jeho plnohodnotné napojenie na okolité komunikácie," podotkla Tisoňová s dodatkom, že kraj dal spracovať aj štúdiu na riešenie dlhodobo nebezpečnej križovatky ciest druhej triedy v smere od mosta do Trstenej.

Po vypracovaní projektovej dokumentácie ŽSK pristúpi k vybavovaniu povolení. „Rekonštrukcia mosta bude náročná po technickej i po finančnej stránke, ale predĺži životnosť dôležitého cestného mosta ponad Oravskú priehradu a zvýši tak i bezpečnosť cyklistov. Po vybavení právoplatného stavebného povolenia budeme hľadať prostredníctvom rôznych zdrojov financie na realizáciu diela, pričom investíciu odhadujeme na viac ako 10 miliónov eur," dodala hovorkyňa ŽSK.

Nemecko, slnko, lietadlo, obloha, Frankfurt Čítajte viac Toto sú momentálne 4 najdlhšie lety bez medzipristátia. Top je 19 hodín
debata chyba
Viac na túto tému: #Námestovo #cyklochodník