Rozdali sa letecké Oscary: Vyhrala jemne škandalózna spoločnosť, najlepší Európania sú Turci

Ktorá je top vlastnosť, ktorú musia vaše aerolinky mať, aby ste boli s ich službami spokojní? Väčšina pasažierov po tomto lete, keď na letiskách vládol chaos spôsobený nedostatkom personálu, ktorý letiská a dopravcovia prepustili počas pandémie, považujú za najdôležitejšiu spoľahlivosť a presnosť.

29.09.2022 06:00
qatar airways Foto: ,
debata (3)

Aerolinky však musia toho spĺňať omnoho viac, aby sa dostali na čelo rebríčkov. Celosvetovo sa tak na top priečku dostal Qatar Airlines, informuje Euronews.

Tohto dopravcu zvolili na udeľovaní cien World Airline Awards 2022, známych ako „Oscary leteckého priemyslu“, za Najlepšiu leteckú spoločnosť sveta.

Ocenenia rozdáva britská poradenská spoločnosť Skytrax. Rebríček zostavuje na základe globálneho prieskumu spokojnosti zákazníkov.

Do prieskumu zaradil Skytrax viac ako 350 leteckých spoločností. Európske aerolínie v globálnom rebríčku nedominovali, len pár sa ich dostalo do top 10.

Najlepšie aerolínie sveta 2022:

  1. Qatar Airways
  2. Singapore Airlines
  3. Emirates
  4. ANA All Nippon Airways
  5. Qantas Airways
  6. Japan Airlines
  7. Turkish Airlines
  8. Air France
  9. Korean Air
  10. Swiss International Air Lines

Qatar Airways bola najväčšia letecká spoločnosť, ktorá nepretržite lietala počas pandémie COVID-19, pričom jej sieť nikdy neklesla pod 30 destinácií, a tak jej víťazstvo nebolo prekvapivé.

Šéf leteckej spoločnosti, Akbar Al Baker, vyjadril uznanie svojim zamestnancom, ktorých neustálym odhodlaním a snahou je podľa neho zabezpečiť, aby cestujúci mali čo najlepší zážitok, keď letia s Qatar Airways.

Ako každá letecká spoločnosť, ani Qatar však nemá bezchybnú povesť. Titulky novín plnili napríklad správy o rodovej nerovnosti voči zamestnankyniam – donedávna platilo, že ženy mohli byť zo spoločnosti prepustené ak otehotneli.

V roku 2018 Al Baker vyhlásil, že žena nebude schopná vykonávať jeho dlhoročnú prácu generálneho riaditeľa. A v roku 2020 zasa niekoľko cestujúcich prinútili podstúpiť invazívne ponižujúce gynekologické prehliadky na letisku v Dauhe, keď sa zisťovalo, ktorá žena porodila a opustila dieťa na toaletách.

Nemecko, slnko, lietadlo, obloha, Frankfurt Čítajte viac Toto sú momentálne 4 najdlhšie lety bez medzipristátia. Top je 19 hodín

Najlepší Európania sú Turci

Najlepšie hodnoteným európskym prepravcom sa stala spoločnosť Turkish Airlines – spokojní zákazníci ju zaradili na siedme miesto, a to aj napriek tomu, že Turkish zrušil podľa analýzy spoločnosti Mabrian pre cestovné údaje najviac letov v jednom období tohto leta.

Najlepšie letecké spoločnosti v Európe

  1. Turkish Airlines
  2. Air France
  3. Swiss International Air Lines
  4. British Airways
  5. Lufthansa
  6. KLM Royal Dutch Airlines
  7. Virgin Atlantic
  8. Finnair
  9. Iberia
  10. Aegean Airlines

Lufthansa a KLM a British Airways sa stali víťazmi v kategórii najlepšie letecké služby v Európe.

Na oceneniach triumfovala aj národná letecká spoločnosť Lotyšska. AirBaltic po prvý raz získal ocenenie Najlepšia nízkonákladová letecká spoločnosť vo východnej Európe, ako aj 6. miesto v kategórii Najlepšia nízkonákladová letecká spoločnosť v Európe a umiestnil sa aj v rebríčku Najlepší personál leteckej spoločnosti vo východnej Európe.

Najlepšie regionálne letecké spoločnosti v Európe

  1. Aegean Airlines
  2. Air Malta
  3. Air Serbia
  4. Air Dolomiti
  5. Air Nostrum
  6. CSA Czech Airlines
  7. Luxair
  8. Olympic Air
  9. Loganair
  10. Binter Canarias
mechanik, profesia, zamestnanec Čítajte viac 'Kanibalizmus' v Rusku: Lietadlá rozoberajú na súčiastky, aby opravili iné. Odporučila im to vláda

Najlepšie nízkonákladové letecké spoločnosti v Európe

  1. Ryanair
  2. Vueling Airlines
  3. EasyJet
  4. Jet2.com
  5. Eurowings
  6. airBaltic
  7. Norwegian
  8. Wizz Air
  9. LEVEL
  10. Pegasus Airlines

Najlepšie nízkonákladové spoločnosti sveta

  1. AirAsia
  2. Scoot
  3. Southwest Airlines
  4. Ryanair
  5. IndiGo
  6. Vueling Airlines
  7. EasyJet
  8. Jet2.com
  9. Jetstar Airways
  10. Flynas
  11. Peach
  12. Eurowings
  13. airBaltic
  14. Jetstar Asia
  15. Air Arabia
  16. flyDubai
  17. Air Canada rouge
  18. Norwegian
  19. Sky Airline
  20. JetSmart
lietadlo, GreatFlyer, Wizzair, Skiathos Čítajte viac Video zachytilo šialené pristávanie lietadla nad hlavami turistov: Jedného minul podvozok len o chlp Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím pavúk, pavučina Čítajte viac Jedovaté pavúky, šváby aj osy. Hmyz úraduje v lietadlách, takto ohrozuje bezpečnosť

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlá #letecká doprava