Cestovný ruch má byť udržateľný, inkluzívny a najmä odolný. Čo to znamená?

Hlavným mottom tohtoročného Svetového dňa cestovného ruchu je prehodnotenie, ako spraviť cestovný ruch udržateľnejším, inkluzívnejším a odolnejším sektorom. Skonštatoval to prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák s tým, že Svetový deň cestovného ruchu sa 27. septembra oslavuje od roku 1980. Tento pamätný deň symbolizuje výročie založenia Svetovej organizácie cestovného ruchu - agentúry Spojených národov známej pod označením UNWTO.

30.09.2022 15:00
Oravský hrad Foto: ,
Oravský hrad
debata

Harbuľák poznamenal, že spoločenské úlohy, dosahy pandémie, ale aj nové výzvy v podobe energetickej krízy dávajú teraz vládam jednotlivých krajín do pozornosti problematiku cestovného ruchu a potrebu osobitne sa venovať tomu sektoru.

Cestovný ruch na Slovensku, tak ako vo väčšine krajín sveta, stavia na prírodnom, kultúrnom a historickom dedičstve.

Podľa ZCR vytvára hodnoty a ekonomické prínosy pre rodiny, obce, mestá, turistické regióny a ekonomiku Slovenska.

Zároveň dáva pracovné príležitosti ľuďom s rôznou úrovňou kvalifikácie, pričom podľa zväzu je sektorom, v ktorom pracuje viac žien ako mužov a svoje prvé pracovné návyky a skúsenosti tam získava najviac mladých ľudí.

Čočík Čítajte viac Turistické peklo! Etnická dedinka v horách? Pre Čínanov masovka, pre cudzincov neznáma

Harbuľák upozornil, že cestovný ruch bol pred pandémiou najrýchlejšie rastúcim sektorom. V roku 2019 bolo podľa ZCR v odvetví cestovného ruchu na Slovensku spolu takmer 185.000 pracovných miest, z toho 84,2 % tvorili pracovné miesta zamestnancov a 15,8 % podnikateľov.

Domáci a zahraniční návštevníci minuli pred pandémiou na Slovensku viac ako 4,7 miliardy eur. Pandémia však spôsobila výrazný pokles príjmov a odlev zamestnancov z prevádzok. Nedostatok zamestnancov v sektore pritom pretrváva naďalej.

Pri dobrom nastavení pravidiel štátu, samospráv a zodpovednom prístupe prevádzok cestovného ruchu podľa Harbuľáka dokáže tento sektor zvýšiť svoj prínos pre krajinu a súčasne nespôsobovať ekologickú záťaž či iné negatívne prejavy.

„Na dosiahnutie týchto cieľov je nevyhnutné, aby vláda SR vytvárala priestor na odbornú diskusiu všetkých zainteresovaných strán pri tvorbe podmienok a legislatívy tak pre podnikateľov, ako aj pre samotných turistov,“ dodal.

Profesijné združenia a zamestnávatelia vo Zväze cestovného ruchu SR tak vyzývajú vládu a jednotlivé rezorty na prehodnotenie a výrazné zlepšenie opatrení v prospech rozvoja turizmu, predovšetkým v oblasti vzdelávania, trhu práce, ochrany životného prostredia a podmienok podnikania.

Neuschwanstein Čítajte viac Víkendová chata? Tieto slovenské a české zámky si môžete kúpiť. Cenovky vás prekvapia stanica, muž, kufor, cestovanie Čítajte viac Tu je rebríček najsilnejších pasov sveta (ovplyvnený vojnou na Ukrajine). Kde sú slovenské?
debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch