Mesto Slnečných jazier v sebe ukrýva oveľa viac

Neďaleko Bratislavy na Podunajskej nížine leží mesto Slnečných jazier Senec. Dovolenkári ho v lete vyhľadávajú najmä pre jazerá. Málokto však vie, že Senec má čo ponúknuť aj milovníkom histórie, prírody a turistiky.

03.08.2012 09:25
plávanie, radosť, skok, voda, more, dovolenka,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Územie mesta bolo osídlené už v 7. storočí pred naším letopočtom. V priebehu storočí sa tu vystriedali Kelti, Rimania či iné nomádske kočovné kmene, ktoré neskôr splynuli so slovanským obyvateľstvom. O ich prítomnosti svedčí aj 17 staroslovanských hrobov, pochádzajúcich z 8. storočia.

V období stredoveku nemohol v žiadnom zemepánskom mestečku chýbať stĺp hanby. Na seneckom námestí ho dal v 16. storočí postaviť Andrej Batori. Na pranieri sa vystavovali previnilci odsúdení na verejnú potupu, čomu sa v Senci nevyhol čarodejník, ktorý vraj zaklial úrodu cibule. Návštevníci mesta môžu obdivovať i morový stĺp, Immaculatu, ktorý dala v 18. storočí postaviť rodina Bornemisu ako pamiatku na tých, čo podľahli zákernej chorobe minulosti moru.

Jednou z najvýznamnejších budov Senca je Turecký dom, nachádzajúci sa na Námestí 1. mája. Tento renesančný kaštieľ pochádza zo 16. storočia a bol postavený na podnet bratislavského župana Krištofa Baťána. Jeho funkciou bola ochrana pred tureckými vpádmi. Dlhé roky bol zdevastovaný a zničený, no našťastie sa na jeho rekonštrukciu našli financie a teraz sa tu nachádza múzeum. V súčasnosti je v ňom výstava starších dejín, ktorá mapuje dávnu minulosť Senca a okolia, a výstava venovaná prírodnému bohatstvu v tomto regióne. Na vrátenie zašlej slávy však stále čaká opustená židovská synagóga, ktorá dnes chátra. Je postavená v secesnom štýle s orientálnymi prvkami.

Dominantou mesta je Kostol svätého Mikuláša. V kostole sú štyri oltáre a jeden z nich je považovaný za európsky unikát. Oltár Božieho hrobu návštevníkov očarí nielen svojou historickou hodnotou, ale aj pompéznosťou. Je vykladaný tisíckami brúsených perál, korálikov a vo svetle sa ligoce ako diamanty. Na jednej zo stien kostola je ďalšia významná pamiatka, vitráž Gustava Waltherra z roku 1908.

Fanúšikovia nočnej oblohy a hviezd si môžu naplánovať výlet do seneckej hvezdárne. „Máme ďalekohľady na pozorovanie Slnka a, samozrejme, hlavný prístroj hvezdárne, ktorý slúži na pozorovanie nočnej oblohy. Jednou z podmienok pozorovania hviezd je jasná obloha. V letnom období treba počítať s tým, že sa stmieva neskôr, teda sa neoplatí navštíviť hvezdáreň skôr ako o 22.00 h. Pozorovať môžeme mesiac, planéty, hviezdokopy či hmloviny,“ hovorí Klára Baloghová zo seneckej hvezdárne.

K prehliadke pamätihodností sa hodí kúpanie v jazerách. V areáli Slnečných jazier sa nachádzajú mnohé vodné atrakcie, detské ihriská či hotelový komplex. Sever Slnečných jazier je známy svojím stanovým táborom a na svoje si tu prídu najmä mladí ľudia, ktorí hľadajú zábavu, šport či diskotéky. Nechýbajú tu tobogany, tenisové kurty, volejbalové ihriská a množstvo bufetov s občerstvením.

Vedľa jazier stojí termálny akvapark, v ktorom je trinásť bazénov s vodnými atrakciami. Nechýba ani saunový svet, tobogany či lievik space hole, jediná adrenalínová atrakcia tohto druhu na Slovensku. Pre väčších odvážlivcov je tu pripravený i tobogan, ktorého vrchol je vo výške 12 metrov, čo môžeme prirovnať k štvrtému poschodiu paneláka. Okolie Senca ponúka cyklochodník, ktorý sa po predĺžení na južnej strane rekreačného areálu napojí na cyklotrasu Senec – Pezinok dlhú 16 kilometrov <PE>

Tipy na ďalšie výlety

  • Oáza sibírskych tigrov je skvelým tipom na výlet pre tých, čo obdivujú tieto divé šelmy a chceli by ich vidieť zblízka. Nachádza sa neďaleko Senca, tri kilometre od obce Kostolná pri Dunaji.
  • Múzeum včelárstva v Kráľovej pri Senci vystavuje unikátne zbierky historických úľov.
  • Jazdecký areál v dedine Hrubá Borša. Na farme si návštevníci môžu vyskúšať jazdu na koni či na koči a v sedle si vyjsť na prechádzku do okolitej prírody.
  • Vodný kolový mlyn Jelka na brehu Malého Dunaja.
  • Raftingový areál v Čunove je od Slnečných jazier vzdialený 20 minút cesty autom. Ponúka splav divokej vody, školu kajaka, surfing či vodné skútre.

Užitočné rady

  • denný vstup do areálu Slnečných jazier je pre dospelého 2 eurá, deti (do 15 r.), dôchodcovia a ZŤP 1,50 eura, auto 3 eurá, jednotné vstupné v čase od 16.00 do 18.00 h 1 euro
  • celodenný vstup do seneckého akvaparku pre dospelého je 22 eur a pre dieťa 12 eur
  • v auguste na turistov čakajú dni remesiel, kde sa predstavia mnohé tradičné remeslá Senca, či pivný festival, zakončujúci letnú sezónu v Senci
  • ubytovať sa dá v niekoľkých penziónoch či v hoteli v Senci a v areáli Slnečných jazier
  • 4.-5. augusta sa na Slnečných jazerách bude konať turnaj v bedmintone na piesku, ktorý je otvorený pre všetkých hráčov
1 debata chyba