Ministerstvo dopravy očakávalo lepšiu letnú sezónu, no pokles oproti roku 2019 je menej výrazný

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR očakávalo tento rok lepšiu letnú sezónu. Slovensko stále nie je na úrovni návštevnosti spred pandemického obdobia.

03.10.2022 15:00
debata

Pokles v rámci letnej sezóny za mesiace jún a júl 2022 však v porovnaní s rokom 2019 začína byť menej výrazný. Letnú sezónu pre TASR zhodnotil rezort dopravy.

MDV predpokladalo, že v júni a júli budú Slováci dovolenkovať v zahraniční. „Ich pobyt na Slovensku bol v júli v porovnaní s minulým rokom zhruba o 20 % menší,“ priblížil rezort dopravy.

Z pohľadu zahraničných turistov je podľa ministerstva Slovensko ako turistická destinácia v súčasnosti vnímaná cudzincami ako riziková krajina vzhľadom na situáciu na Ukrajine.

Napriek medziročnému rastu o 120 % je tak pokles cudzincov na Slovensku v porovnaní s rokom 2019 stále výrazný.

Počet prenocovaní domácich návštevníkov na Slovensku v porovnaní s minulým rokom v júni podľa MDV mierne stúpol zhruba o 5 %, ale v júli bol zaznamenaný výrazný pokles, a to o 20 %, čo je priamo úmerné s poklesom návštevnosti.

„Počet prenocovaní zahraničných návštevníkov nedosahuje ani polovicu z úrovne pred pandémiou, Slovensko stále najviac navštevujú Česi, Poliaci a Nemci,“ dodal rezort dopravy.

V prezentácii Slovenska doma a v zahraničí má podľa ministerstva dopravy významnú úlohu aj agentúra Slovakia Travel.

„Jej dôležitou úlohou je zvýšiť povedomie o Slovensku, prilákať späť zahraničných turistov a zvýšiť počet prenocovaní,“ skonštatovalo MDV.

mall tv, čočík Čítajte viac Mao zahubil 70 miliónov, dnes do jeho rodiska prúdia tisíce turistov. Čo tam robia? Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Budva Čítajte viac Tri veci, ktoré musíte v Čiernej Hore zažiť: Máte ich na konte všetky?
debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #návštevnosť