Toto hovoria sami o sebe: 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o Maďaroch prv, než zamierite na juh

Maďarsko je náš "najširší" sused, so Slovenskom ho spája až 654,766 kilometrov hraníc. Ak sa teda z hocikade pustíte na juh, zavítate do tejto krajiny.

03.11.2022 06:00
debata (7)
Maďarsko, Budapešť, Rybárska bašta
Oblasť Tokaja je známa hlavne vínom, ale má čo...
+3Dom pre poľovníkov v hlbokom lese parku Aggtelek.

Dovolenky pri Balatone sa dnes medzi Slovákmi už netešia takej popularite ako voľakedy a Maďarsko je často pre nás skôr tranzitnou krajinou na ceste k moru, no aj tak je náš južný sused pomerne obľúbenou výletovou krajinou – okrem blízkych kúpalísk nás láka napríklad čarovná majestátna Budapešť, tamojšia chýrna štipľavá gastronómia a pestrá kultúra a tradície. Skôr, než sa vyberiete na potulky do Maďarska, mali by ste o obyvateľoch tejto krajiny vedieť toto…

Maďari sú skôr introvertní a pesimistickí

Hoci existujú výnimky, väčšina Maďarov je zvyčajne označovaná za introvertných a pesimistických. Nepomáha ani to, že Maďari sú veľmi priamočiari a len málokedy budú skrývať svoju nespokojnosť, píše Travelnotesan­dbeyond.com.

Ľudia v Maďarsku sa navyše neotvárajú cudzincom ľahko, trvá im nejaký čas, kým ich prijmú.

Takže sa nebojte, ak máte pocit, že nie ste v Maďarsku vítaní! Keď Maďarov lepšie spoznáte, uvedomíte si, že len potrebujú získať k vám dôveru.

Maďari sú múdri

Podľa CNN má Maďarsko jeden z najvyšších pomerov v prepočte na obyvateľa medzi laureátmi Nobelovej ceny. Prvá maďarská Nobelova cena sa datuje do roku 1905, bola udelená za fyziku: práca Fülöpa Lénárda viedli k objavu elektrónov a röntgenových lúčov.

Okrem toho sú Maďari známi svojimi početnými vynálezmi. Vymysleli napríklad žiarovku či bezpečnostné zápalky.

jaskyňa Baradla, Aggtelek, kvaple, stalagmity Čítajte viac Najväčšia kvapľová jaskyňa Európy a najväčšia kniha sveta: Navštívte ich na jeden výlet

Vyhýbajte sa rečiam o politike!

Ak je niečo, čo rozdeľuje aj tamojšie rodiny, tak je to politika. Hoci môžete viesť príjemný rozhovor, keď príde na rad téma politikov, môžu sa milí diskutéri zmeniť na vášnivých hádačov.

Preto je najlepšie úplne sa vyhnúť tejto téme.

„Zvláštne“ poradie mien

Maďari hovoria najskôr svoje priezviská, predstavia sa napríklad ako „Kiss Péter“. Je užitočné to vedieť, aby ste si nepomýlili ich meno a priezvisko.

Tragické maďarské dejiny

História Uhorska by mohla poskytnúť vysvetlenie, prečo sú Maďari pesimisti: museli niekoľkokrát bojovať za slobodu a čeliť mnohým útrapám.

Do krajiny vtrhli okrem iných Mongoli a Tatári a na národe si vybrala daň aj 47 rokov trvajúca sovietska okupácia.

wizz air lietadlo Čítajte viac Dovolenkový horor: Lietadlo Wizz Air vzplanulo, pasažieri uviazli na týždeň v Rumunsku NEPOUZ Split Čítajte viac Žralok zabíjal v Chorvátsku naposledy v '74. Jadran je aj dnes plný predátorov, asi 300 ich je len pri Splite

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko