Pre zelenú politiku EÚ môžu destinácie prísť o milióny turistov a miliardy príjmov. Toto je dôvod

Plány Európskej únie znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov aspoň o 55 percent by podľa nových odhadov mohli odradiť turistov od návštevy Španielska.

29.10.2022 06:00
Španielsko, more, Andalúzia, leto, letná... Foto:
Potulky španielskou Andalúziou. Ilustračné foto.
debata

Správa poradenskej spoločnosti Deloitte sa zamerala na možný vplyv plánu Európskej komisie „Fit for 55“ na odvetvie cestovného ruchu, píše Euronews.

Predpovedá, že environmentálne opatrenia, ako je zdanenie lístkov a používanie udržateľného leteckého paliva, by len pre Španielsko mohli znamenať stratu 11 miliónov zahraničných turistov.

Krajina by teda mohla prísť o miliardy eur z príjmov z cestovného ruchu a 430 000 pracovných miest, ktoré závisia od tohto odvetvia.

Gaudího rukopis v Barcelone je neprehliadnuteľný.
Na Barcelonu je príjemný pohľad aj z mnohých...
+15Predstavenie toreádorov v Koride.

Aké zelené opatrenia plánuje EÚ zaviesť?

EÚ sa snaží znížiť svoje emisie uhlíka pomocou množstva rôznych opatrení – vrátane mnohých zameraných na zníženie vplyvu leteckého priemyslu na životné prostredie.

Opatrenia stanovené Európskou komisiou v rámci plánu Fit for 55 zahŕňajú kvótu na používanie udržateľných leteckých palív stanovenú na 5 percent, sprísnenie stropov pre emisie uhlíka a vyššie dane na letecké palivo a letenky.

V závere správy sa uvádza, že zavedenie týchto opatrení do roku 2030 by viedlo k zdraženiu cestovania do Španielska – vyššie náklady môžu v konečnom dôsledku odradiť turistov od návštevy krajiny.

Banská Štiavnica Čítajte viac Šesť zastavení na najkrajších slovenských kalváriách: Takéto tajomstvá ukrývajú

Ako ovplyvnia zelené opatrenia EÚ Španielsko?

Celkovo Deloitte predpovedá, že vyššie náklady by mohli odradiť 11 miliónov zahraničných turistov. V ubytovacích, stravovacích, nápojových a iných sektoroch, ktoré sú napojené na cestovný ruch, by to predstavovalo približne 12-miliardovú stratu.

Pri pohľade na predpovede týkajúce sa zamestnanosti v roku 2030 správa tiež zistila, že by mohlo dôjsť k zániku 430 000 pracovných miest – väčšinou kvôli odlivu cestujúcich.

Opatrenia EÚ sú nevyhnutné na dosiahnutie čistej nuly – cieľa, ktorému sa mnohí v cestovnom ruchu snažia priblížiť.

„V sektore letectva sme sa zaviazali dosiahnuť nulové čisté emisie do roku 2050,“ hovorí prezident Španielskej asociácie leteckých spoločností (ALA) Javier Gándara.

„Zdieľame tento cieľ s EÚ a našou vládou, ale veríme, že na ceste k dosiahnutiu tohto cieľa existujú aj iné riešenia, ktoré sú efektívnejšie a priaznivejšie pre ekonomiku a zamestnanosť.“

Gándara požiadal španielsku vládu, aby prehodnotila daň z leteckého paliva, namiesto toho požaduje iné „efektívnejšie a priaznivejšie“ opatrenia, ako sú udržateľné letecké palivá.

stanica, muž, kufor, cestovanie Čítajte viac Tu je rebríček najsilnejších pasov sveta (ovplyvnený vojnou na Ukrajine). Kde sú slovenské? čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Dva dni vo vlaku: Čech sa vydal 1700 km naprieč Čínou. Čo zaberá na otravných spolucestujúcich?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Španielsko #zelená politika