Záver vlakovej turistickej sezóny v Banskobystrickom kraji zaobstaral unikátny trojdňový expres

Unikátny trojdňový expres s názvom Za horami, za dolami ukončil tohtoročnú vlakovú turistickú sezónu v Banskobystrickom kraji. Putovanie po známych i menej známych lokalitách kraja si cestou vlakom vychutnalo 47 záujemcov. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Dobrý kraj.

07.10.2022 13:00
debata

„Expres Za horami, za dolami nadviazal na úspech historických zážitkových vlakov v Banskobystrickom kraji. Tentoraz však neponúkol pasažierom jednodňový tematický zážitkový výlet do vybraných turistických destinácií, ale putoval po koľajniciach tri dni a najazdil viac ako 600 kilometrov. Išlo o unikátny pilotný projekt, ktorého cieľom bolo poskytnúť návštevníkom opäť niečo nové a originálne,“ uviedla Jóbová.

Pasažieri vlaku navštívili postupne Slovenskú Ľupču, Šumiac, Zádielsku tiesňavu, obec Háj, kúpele Číž a Fiľakovo. „Posledný deň jeho cesta smerovala do Kremnice,“ doplnila.

Podľa nej tento vlakový špeciál nebol bohatý len na zážitky a technické skvosty tratí, po ktorých vlak išiel, ale aj na nové priateľstvá a skvelú atmosféru, ktorú vytvorili samotní pasažieri.

Podľa Evy Macuľovej, ktorá je manažérkou zážitkových vlakov v Banskobystrickom kraji, previezli tieto obľúbené historické vláčiky za celú sezónu 2120 pasažierov a po koľajniciach najazdili spolu 3257 kilometrov.

vlak Čítajte viac Špeciálny zážitkový vlak prejde počas troch dní vyše 600 kilometrov

„Horehronský expres vyrazil na trať trikrát plus raz sme vypravili tzv. Horehronský expres špeciál. Zbojnícky expres a Expres 34 tunelov mali každý po štyri jazdy, Banícky expres spojil jednou jazdou Kremnicu a Banskú Štiavnicu. Novinkou tejto sezóny bola jedna jazda Sklárskeho expresu, jeden Novohradský expres a na záver sezóny Expres Za horami, za dolami. Enormný záujem o tento trojdňový vlak nás veľmi potešil,“ zhodnotila sezónu.

Na tvorbe tohto unikátneho projektu sa spoločne podieľala Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko a Krajská organizácia cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus. BBSK podporuje historické zážitkové vlaky už štvrtým rokom s cieľom rozvoja cestovného ruchu aj v menej známych regiónoch.

čínsky múr, čína Čítajte viac Čína pokorila rekord: Olympionici sa vozia vlakom 100 metrov pod zemou popod Čínsky múr
debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Banskobystrický kraj