Pozor na prázdniny! Európskym rodičom za dovolenky s deťmi hrozia pokuty aj väzenie

Ceny dovoleniek v termínoch, ktoré sa kryjú s prázdninami, sú prirodzene vyššie.

16.11.2022 06:00
debata (6)

Naopak, dovolenky počas školského roka sú výhodnejšie, a tak sa začal rozmáhať prirodzený, no nevhodný trend: rodičia vyberajú svoje deti zo škôl a užívajú si teplo na exotických ostrovoch alebo naopak brázdia nepreplnené svahy stredísk, ktoré ponúkajú výhodnejšie cenovky.

Na prázdniny reagujú hotely aj dopravcovia, v čase školského roka sú výrazne lacnejšie nie len pobyty, ale aj letenky.

Prieskum v Spojenom kráľovstve zistil, že až 67 percent rodičov by svoje dieťa vzalo zo školy aj počas vyučovacích dní, aby si spoločne užili lacnejšiu dovolenku, informuje Euronews. Takíto rodičia však môžu za svoje nezodpovedné konanie dostať pokutu od 60 do 2500 libier. Ani tieto peniaze by však množstvo zákonných zástupcov od takéhoto zámeru neodrazili a až 36 percent opýtaných by pokutu jednoducho započítali do nákladov na dovolenku, ktorá by sa im ešte stále oplatila.

Čo hrozí rodičom za „šetrenie“ a vyberanie detí zo školy v ďalších krajinách? Ak rakúska škola nahlási úradom neospravedlnenú absenciu dieťaťa viac ako tri po sebe nasledujúce dni, rodičom hrozí pokuta od 110 do 400 eur alebo až dvojtýždňové väzenie. Viac ako tri neospravedlnené absencie môžu byť kvalifikované ako správny delikt. Deti môžu byť vylúčené zo školy a rodičia môžu raz za dva týždne čeliť návštevám rakúskych služieb starostlivosti o mládež.

lietadlo, slnko, Čítajte viac Nie len Alitalia. Tu je 18 dopravcov, ktorí rok 2021 nerozdýchali

Francúzskym rodičom, ktorí nevedia ospravedlniť neprítomnosť svojho dieťaťa alebo o nej klamú, hrozí pokuta 135 eur. Ak absencia ohrozí vzdelanie ich dieťaťa, hrozí vám dvojročné väzenie a pokuta až 30 000 eur.

Rodičia v Nemecku môžu dostať za vymeškanie ich detí zo školy bez povolenia riaditeľa školy pokutu, opakovaným páchateľom hrozí dokonca trestné stíhanie. Pokuty sa líšia v závislosti od štátu a pohybujú sa od 35 eur na deň v Brémach až po možnú celkovú sumu 2 500 eur v Berlíne. Nemecká polícia je známa tým, že aktívne kontroluje letiská a komunikuje so školami.

Maďarské zákony sú voči rodičom, ktorí svoje deti plánujú niekoľko dní do školy nedoviesť, zhovievavejšie. Školský rok je rozdelený na dve polovice a v rámci každého polroka môžu rodičia svoje dieťa zo školy vybrať až na päť dní bez udania dôvodu. Najprv však musia požiadať školu o povolenie, ktoré bude udelené na základe správania a výsledkov dieťaťa.

Nemecko, čajka, mólo, Baltské more Čítajte viac Zaútočí Rusko na tento obľúbený dovolenkový ostrov? Domáci sa už vyzbrojujú

Talianskym rodičom, ktorí nedonesú svoje deti do základnej školy, hrozí pokuta až do výšky 30 eur. Pokiaľ opakované absencie narušia vzdelávanie a výkony dieťaťa, môže opakovať ročník.

Holandské úrady môžu uložiť za absencie detí rodičom pokuty vo výške 100 eur na deň až do maximálnej výšky 600 eur na rodinu na jeden týždeň a 900 eur na dva týždne.

V Španielsku hrozia rodičom pokuty, tresty odňatia slobody na tri až šesť mesiacov a v extrémnych prípadoch stratu rodičovských práv. Pokuty sa líšia, keďže ich stanovujú miestne samosprávy. Tie sú vo všeobecnosti do 1 500 eur vo vážnych prípadoch, ale v Madride môžu dosiahnuť až 30 000 eur.

Bekim Aziri Čítajte viac Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile nepouž, bludisko, stará ľubovňa Čítajte viac Najväčšie bludisko v strednej Európe je v Starej Ľubovni, uličky merajú vyše 3 kilometre

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenky