Ponuka, aká sa neodmieta! Severotaliansky región vám za návštevu zaplatí. Podmienky? Takmer žiadne

Taliansky región dúfa, že po spustení nového systému priláka väčšie množstvo turistov, ktorí tu minú viac peňazí.

07.11.2022 06:00
Trieste, Terst, Taliansko, cestovanie,... Foto:
Trieste
debata (1)

Friuli Venezia Giulia sa nachádza na severovýchode Talianska, teda je najbližšie Slovensku, a hraničí s Rakúskom a Slovinskom. Je však jedným z najmenej navštevovaných regiónov krajiny, aj keď sa rozprestiera blízko turistického magnetu Benátok.

Miestne úrady sa rozhodli prilákať viac návštevníkov a to tak, že im preplatia cestovné za vlak z akéhokoľvek miesta v Taliansku. Región tak okrem zvýšenia svojej atraktivity podporí aj udržateľnejšie cestovanie.

Zámok Miramare v Tierste.
Forni di Sopra
+2Grado

To však nie je všetko – ako bonus dostanú turisti aj špeciálnu kartu, s ktorou budú môcť bezplatne využívať verejnú dopravu a budú mať zadarmo vstupy do múzeí a tiež zľavy na miestne atrakcie.

Čakáte háčik? Žiaden tu nie je! Jedinou podmienkou bude zostať minimálne dve noci v hoteli, ktorý je súčasťou programu, a mať spiatočné lístky z jednej z piatich určených železničných staníc.

A na čo sa v regióne Friuli Venezia Giulia môžete tešiť?

Hlavným centrom a pravdepodobne najznámejším mestom vo Friuli Venezia Giulia je prístavné Trieste. Toto malebné mesto na pobreží Benátskeho zálivu vás očarí rakúsko-uhorskými a slovinským vplyvom, ktorý tu badať na každom kroku.

Keďže od roku 1382 do roku 1918 patrilo k habsburskej monarchii, plne sa stal súčasťou Talianska až po prvej svetovej vojne.

V časoch jeho najväčšej slávy ho volali okno do sveta, pretože z jeho prístavu vyrážali lode na ďaleké moreplavby.

Významnou pamiatkou, ktorú neobíde žiaden návštevník, je starobylé rímske divadlo. Mesto je známe aj vďaka svojej pevnosti, z ktorej sa neskôr stal mestský hrad, ktorý má dodnes krásny výhľad na široké okolie.

Jednou z dominánt mesta je zámok Miramare, ktorý sa vypína priamo nad morom. Typická vežička a biele múry obkolesené sviežim parkom robia z neho nezameniteľnú pamiatku, vnútri sa okrem dobového nábytku ukrýva aj rozsiahla knižnica.

komáre, hmyz, malária, Čítajte viac Biblická rana? Invázia dotieravého hmyzu v Taliansku: Turisti utekajú, domáci majú dvoch vinníkov

Neďaleko Trieste sa ukrýva pod zemou ďalší poklad – jaskyňa Grotta Gigante, ktorá má zápis v Guinnessovej knihe rekordov ako najväčšia verejne sprístupnená jaskyňa. Pre predstavu – je taká gigantická, že by sa do nej zmestil aj rímska Bazilika sv. Petra!

Ak máte radi pláže, zamierte do Lignano Sabbiadoro, ktoré je jedným z najpopulárnejších miest regiónu Friuli Venezia Giulia.

Alebo sa vyberte pozrieť Grado, známe vďaka svojim lagúnam ako „matka Benátok“.

Ak sa do severotalianskeho regiónu vyberiete v zime, nenechajte si ujsť lyžovačku v strediskách ako Forni di Sopra v Dolomitoch.

A samozrejme, núdza nebude ani o skvelé talianske jedná a vína – kto má rád biele, nech zamieri do Friuli, o gurmánov a milovníkov syra sa dobre postarajú v Montasio.

Schéma je k dispozícii do konca mája budúceho roka. Viac podrobností na turismofvg.it/tre­nitalia.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou Taliansko, Sardínia, ulica, dovolenka, Stredomorie, mesto, dedina, cestovanie Čítajte viac Taliansko vám núka 15 000 eur, ak sa presťahujete na druhý najväčší ostrov Stredomoria dovolenka, doma, záhrada Čítajte viac Neviete, kam s peniazmi? Kúpte si dovolenkovú vilu. Tu je top 10 miest, kde sa oplatí

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko