KVÍZ: Spoznáte tieto známe slovenské miesta a pamiatky podľa opisu?

Zabavte sa a otestujte svoje vedomosti zo slovenských pamiatok a obľúbených turistických atrakcií.

06.11.2022 06:00
debata
hrad Korlátko, zrúcanina Čítajte viac KVÍZ: Hrady Slovenska a Čiech - spoznáte ich podľa fotky a popisu? Bo-Kaap, Kapské mesto, Juhoafrická republika Čítajte viac KVÍZ: Fotografie 10 miest – spoznáte ich všetky?

Spoznáte slovenské miesta podľa opisu?

Pri každej otázke vyberte jednu správnu odpoveď. Svojím výsledkom sa nakoniec nezabudnite pochváliť aj svojim známym na Facebooku.

1. Najväčší kostol na Slovensku s plochou interiéru 1 200 m2 a kapacitou vyše 5 000 ľudí. Vonkajšia dĺžka chrámu je 60 m, šírka 36 m, výška severnej veže 59 m, hlavnej lode 24 m a bočných lodí 12 m.

2. Vypína sa na ľavom brehu rieky Váh, na vápencovom brale. V minulosti bol najbezpečnejšou pevnosťou Považia. Spolu s hradom Starhrad vytvára výraznú krajinnú dominantu vstupu do Strečnianskeho priesmyku.

3. Pod úpätím Tribeča sa rozkladá rozsiahly anglický park, do ktorého je malebne zasadený klasicistický kaštieľ, ktorý vytvára južné krídlo historického objektu staršieho zámku.

4. Komplex skalných obydlí vtesaných do tufu.

5. Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry v známom údolí, ktorú tvorí jedinečný súbor baníckych domov postavených z dreva a kameňa.

6. Pamiatka patrí medzi najväčšie drevorezby na Slovensku. Majster Jozef Pekara na diele pracoval od roku 1980 a dokončiť mu ho trvalo 15 rokov. Expozícia popri hlavnom motíve zobrazuje aj dejiny slovenského národa.

7. Súčasťou diela je najväčšia drevená socha na Slovensku - má podobu sediacej Sedembolestnej Panny Márie, rímskokatolíckej patrónky Slovenska.

8. Okrem krásneho kaštieľa s rozľahlým parkom sú turistickým magnetom tejto lokality zvyšky rímskeho vojenského tábora z 2. storočia.

9. Neďaleko centra Bratislavy na Mýtnej ulici púta pozornosť svojím tvarom „stavba storočia“ (stavala sa totiž veľmi dlho).

10. Je najstarším kostolom Košíc, zároveň najstarším zachovaným objektom Košíc vôbec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvíz #kvízy