Na tajch Klinger sa vrátila plaváreň, dokončili druhú etapu za viac ako 63-tisíc eur

V Banskej Štiavnici na tajchu Klinger sprístupnili kompletne vybudovanú plaváreň dokončením druhej etapy. Ako informovala marketingová manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová, celá druhá etapa stála viac ako 63-tisíc eur, z čoho viac ako 51-tisíc eur tvorili financie zo schémy pomoci Rozvojovej Agentúry BBSK a 12-tisíc eur zo štátnej dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR. Plaváreň na Klingeri dopĺňa turistickú ponuku pre návštevníkov Banskej Štiavnice.

21.10.2022 14:00
Banská Štiavnica, tajch, Klinger, jazero Foto:
Jeden z banskoštiavnických tajchov - Klinger.
debata (1)

„Na vode boli kedysi umiestnené dve plávajúce plošiny, medzi nimi bolo vodnopólové ihrisko a na vnútorných okrajoch plošín štartovacie bloky pre plavcov. Rozhodli sme sa vdýchnuť nový život tomuto historickému projektu a zlepšiť možnosti využitia tajchu. Prvú etapu za cca 21-tisíc eur sme realizovali v roku 2020 a okamžite si získala priazeň obyvateľov a návštevníkov mesta. V tomto roku sme celý zámer dokončili,“ popísal výkonný riaditeľ OOCR Región Banská Štiavnica Igor Kuhn.

Plaváreň pozostáva z plávajúcich betónových pontónov, medzi ktorými je upevnený bazén pre najmenšie deti. Z pontónu sa dá skákať do vody, pohodlný vstup do vody zabezpečujú štyri rebríky.

Paluba plavárne je obložená drevom, z brehu sa na ňu ľudia dostanú dvoma lávkami. Pontóny majú životnosť 50 rokov, sú bezúdržbové, odolné voči zovretiu ľadom a vedia prekonať kolísanie hladiny.

„Najväčšou výzvou projektu bola doprava veľkých betónových blokov pontónu úzkou a strmou prístupovou cestou dolu k tajchu Klinger a ich umiestnenie na hladinu jazera. Tu nám boli neoceniteľnou pomocou Ozbrojené sily Slovenskej republiky a miestna stavebná firma Simkor,“ priblížil podpredseda predstavenstva OOCR Región Štiavnica Ľudovít Kaník.

Pôvodná Plaváreň z polovice 19. storočia pozostávala z plávajúcich prezliekarní, ktoré vo svojom strede skrývali „bazén“ a s brehom boli spojené lávkou.

Neskôr sa prezliekarne presťahovali na stráň a na vode pribudlo vodnopólové ihrisko a kúpacia časť pre menej zdatných plavcov. V takejto podobe bola funkčná až do 70-tych rokov 20. storočia.

MALL TV marek a marek Čítajte viac V Štiavnických vrchoch je 66 tajchov. Kde je najvyššie položený, vám ukážu Marekovia Zemplínska Šírava, kemp, rekreácia, pláž, plavky Čítajte viac V najlepšom lete prišlo na Zemplínsku šíravu vyše milión turistov
1 debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #tajch