Turisti sa tento rok v Taliansku správajú šialene: Odborníci majú niekoľko podivných vysvetlení

Plávajú v kanáloch zapísaných na zozname pamiatok UNESCO. Jazdia po najslávnejšom schodisku na svete. A v záchvate hnevu ničia sochy nevyčísliteľnej hodnoty. Po uvoľnení reštrikcií spojených s pandémiou choroby Covid-19 sa turisti vracajú do Talianska a správy o ich vandalských činoch sa množia, píše sa na svojich internetových stránkach americká televízia CNN.

23.10.2022 06:00
benátky, san marco, turisti, taliansko, Foto:
Námestie San Marco v Benátkach. Ilustračné foto.
debata

V júni dvaja americkí turisti poškodili Španielske schody v Ríme, keď po nich tlačili a potom z nich zhodili kolobežky.

V máji na travertínové schodisko vošiel návštevník zo Saudskej Arábie vo vypožičanom Maserati a dva schody polámal.

V Benátkach už nie je ničím neobvyklým, že sa turisti kúpu v tamojších historických kanáloch. Dvaja Austrálčania si dokonca na surfovanie vybrali Canal Grande, hlavnú dopravnú tepnu v meste.

V januári polonahá turistka z Česka v Benátkach pózovala na pomníku venovanom vojnovým hrdinkám.

Piran. 09.08.2020. Scenic view of the town of Piran with the main square of Tartini, old colorful buildings with red roofs and the Adriatic Sea with yachts in the coast of Slovenia. Travel concept Čítajte viac CNN zverejnil zoznam 15 najkrajších malých miest Európy: Od Piranu cez Tarnov až po Reine

Austrálčan sa v auguste premával po Pompejach na mopede a tento mesiac istý Američan zničil dve sochy vo Vatikánskom múzeu údajne kvôli tomu, že nemohol vidieť pápeža.

A len niekoľko týždňov predtým boli pristihnutí dvaja Američania, ako vyrývali svoje iniciály do Augustovho oblúka v Ríme – pamiatky starej viac ako 2000 rokov.

Je takýchto prípadov viac ako obvykle, alebo sme len zabudli, ako príšerne sa niektorí ľudia dokážu správať, keď sú na dovolenke?

Počet zahraničných turistov v Taliansku bol v tomto prvom polroku o 172 percent vyšší ako vlani a dokonca o 57 percent vyšší ako v období pred pandémiou, vyplýva z údajov talianskej turistickej organizácie ENIT.

Mastné škvrny

Eike Schmidt, riaditeľ galérie Uffizi vo Florencii, hovorí, že to, že sa niektorí turisti nevedia správať, nie je ničím novým. „Myslím, že sme sa dostali tam, kde sme sa zastavili v roku 2019,“ hovorí Schmidt.

Zatiaľ čo interiér galérie je prísne strážený a incidenty s nedisciplino­vanými návštevníkmi sú vzácne, vonku je to iné. Ľudia si môžu oddýchnuť na historických lavičkách vytesaných z miestneho modrosivého pieskovca. Po desiatujúcich turistoch na nich ostávajú mastné škvrny alebo vyliate víno a malinovky.

Schmidt vlani vyzýval, aby reštaurácie s občerstvením, ktoré nemajú pre svojich hostí vyhradené miesta na sedenie a toalety, platili vyššie dane, ale nič sa nestalo.

Taliansko, Sardínia, ulica, dovolenka, Stredomorie, mesto, dedina, cestovanie Čítajte viac Taliansko vám núka 15 000 eur, ak sa presťahujete na druhý najväčší ostrov Stredomoria

V Benátkach mestská polícia tento rok riešila 43 prípadov, keď turisti plávali v kanáloch, povedal jej šéf Gianfranco Zarantonello. To je oproti minulému roku skoro dvojnásobok a aj viac ako v predpandemickom roku 2019. „Benátky akoby pre nich neboli mestom. Turisti sa v nich chovajú ako na pláži,“ hovorí.

Dodáva, že hoci to vyzerá, že návštevníci zdivočeli, nie sú ich vylomeniny ničím novým. Pred pár rokmi ruský turista ukradol vodný autobus. „Ľudia kradnú gondoly. Raz na Silvestra z nej vypadli a kým sme sa k nim dostali, jeden umieral na podchladenie. Zachránili sme ho,“ spomína Zarantonello.

Stádová psychika

Podľa Toma Jenkinsa, šéfa Európskej turistickej asociácie (ETOA), je Taliansko špecifické tým, že je v ňom obrovské množstvo historických pamiatok nesmiernej hodnoty. Benátky a Rím označuje za živé mestá, kde ľudia koexistujú so skutočnými kultúrnymi pokladmi. „Myslím, že sme svedkami vedľajšieho produktu obrovského množstva turistov – a otrasného správania zlomku z nich,“ hovorí Jenkins.

Nevylučuje, že je tiež možné, že to do Talianska ťahá ľudí, ktorí majú iné záujmy ako spoznávať pamiatky. Napríklad podliehajú idei „dolce vita“ a sú presvedčení, že Taliansko je miesto, kde sa dá úplne uvoľniť, čo svetovému dedičstvu rozhodne nesvedčí, hovorí Jenkins.

Talianski odborníci pripomínajú, že z ďalších obľúbených turistických cieľov napríklad vo Francúzsku alebo Španielsku toľko historiek o šialených návštevníkoch neprichádza. Myslí si, že správanie cudzincov v Taliansku súvisí s tým, čo si o tejto krajine myslia.

„Mnoho zahraničných turistov na Taliansko nazerá prostredníctvom stereotypov zakorenených vo filmoch, a to hlavne Sladký život a Prázdniny v Ríme,“ myslí si filmový historik Nicola Bassano.

kaviareň, pitie kávy, káva Čítajte viac Italiano vero? Dolce vita? Toto je taliansky životný štýl, ktorý stojí za to prebrať

„Považujú ho za miesto bez pravidiel a zákonov, kde všetko je umením, a preto nič nie je umenie,“ dodáva. „Nevidia žiadny rozdiel medzi Rimanmi prezlečenými za centuriónov, ktorí sa snažia si privyrobiť, a koloseom. Všetko sa stáva súčasťou show, v ktorej nie sú žiadne pravidlá,“ dodáva Bassano.

Cudzinci si stále myslia, že v Taliansku neexistujú pravidlá, hovorí Maria Pasqualeová, novinárka a autorka knižky Ako byť Talianom. „Ale mýlia sa. Samozrejme, že pravidlá existujú, ale ako niekto, kto tu žije a každodenne zápasí s byrokratickou, ekonomickou a inštitučnou nestabilitou môžem povedať: pre tých, ktorí sa pravidlami neriadia, bohužiaľ často nie sú žiadne následky,“ uvádza.

Jenkins z ETOA súhlasí: „Je potrebné, aby bolo vidieť, že úrady robia niečo pre to, aby zabránili takémuto správaniu“.

Benátsky starosta Luigi Brugnaro sa na Twitteri neustále sťažuje na obmedzené právomoci pri trestaní nedisciplinovaných turistov. Vzhľadom na to, že v mnohých prípadoch ide len o priestupky, mesto môže výtržníkov vykázať na 48 hodín. Trestné stíhanie im hrozí až vtedy, keď nejakú pamiatku poškodia.

Britská psychologička Audrey Tangová hovorí, že dovolenkári sa utrhávajú z reťazí aj kvôli pocitu anonymity v zahraničí, podobne ako trollovia na internete. „Nikto nás nepozná a to nám dodáva pocit bezpečia,“ vysvetľuje.

Úlohu hrá aj správanie v skupine, v ktorej si človek trúfne viac, než keby bol sám. K tomu sa pridáva alkohol, miznú zábrany „a môžeme urobiť niečo, čo by nás nikdy nenapadlo,“ upozorňuje psychologička.

Mountain Butorac, sprievodca katolíckych pútnikov, má obavy, aby prípady, ako ten s prevrátenými bustami vo vatikánskom múzeu zo začiatku mesiaca, nemali následky aj pre slušných návštevníkov.

Odkedy maďarský geológ v roku 1972 zaútočil na Michelangelovu Pietu kladivom, chráni sochu v bazilike Svätého Petra nepriestrelné sklo.

Butorac má strach, že takto by to mohlo byť aj inde: „Jednou z krásnych vecí je to, že ľudia sa môžu v múzeu dostať k sochám doslova tvárou v tvár – bojím sa, že po takýchto incidentoch tam môžu postaviť bariéry,“ hovorí.

Taliansko, Rím, Koloseum, dievča, Talianka, žena, krik, reč, slová, hovorenie Čítajte viac Dolce vita alebo kultúrny šok? Toto vás v Taliansku môže prekvapiť
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko