Budú sa zisťovať názory návštevníkov Morského oka. Turisti, ohláste sa!

Počas letnej turistickej sezóny navštívilo lokalitu Morské oko vo Vihorlatských vrchoch takmer 25 400 turistov. Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat Štátnej ochrany prírody SR sa rozhodla pre zistenie názorov návštevníkov zrealizovať dotazníkový prieskum.

24.10.2022 11:11
debata

Riaditeľka Správy CHKO Vihorlat Zuzana Argalášová pripomenula, že Morské oko patrí k najnavštevo­vanejším lokalitám na dolnom Zemplíne.

„Jazero sa v roku 2020 stalo súčasťou rezervácie Vihorlatský prales zapísanej v zozname UNESCO. Je pre nás dôležité zmapovať názory turistov, na základe ktorých budeme vedieť správne nastaviť manažment tohto vzácneho územia. Vyzývame preto všetkých tohtoročných návštevníkov, aby nám prostredníctvom dotazníka poskytli svoj názor,“ uviedla Argalášová.

Správa CHKO Vihorlat sprístupnila elektronickú verziu dotazníka na svojej webovej stránke. Prieskum je zameraný na analýzu cestovného ruchu v území a zistenie záujmov domáceho a zahraničného návštevníka. Správa CHKO Vihorlat sleduje návštevnosť v oblasti dlhodobo.

Panama, vodopád, kúpanie, Čítajte viac Serpentíny ukrývajú strieborné Taxco. Staré bane aj studené bazény lákajú dobrodruhov

„Z celkového počtu tohtoročných návštevníkov uplynulej sezóny sme zaznamenali aj 1126 cyklistov. Oproti minulému roku ide však v súvislosti s celkovým číslom návštevnosti o pokles až o 30 percent,“ doplnila riaditeľka.

Okolie jazera Morské oko je východzím bodom pre rôzne turistické a náučné chodníky do vihorlatských pralesových bučín. Jazero je tretím najväčším prírodným jazerom na Slovensku, rozprestiera sa na ploche približne 14 hektárov a jeho dno miestami dosahuje hĺbku až 25 metrov.

Argalášová dodala, že územím prechádza náučný chodník, ktorý návštevníka dovedie aj k neďalekému jazierku Malé morské oko či k vrcholovým plošinám Sninského kameňa.

cestovanie, lietadlo, let, nevoľnosť Čítajte viac Horor na palube: Vo vzduchu sa pilot cestujúcim priznal, že nemá oprávnenie lietať
debata chyba
Viac na túto tému: #Morské oko #vihorlat