Najstarší náučný chodník v okolí Novej Bane po 14 rokoch obnovili

Náučný chodník Vojšín, ktorý prepája miestnu časť Novej Bane Stará Huta s obcou Malá Lehota, sa dočkal obnovy. Chodník vybudovaný v roku 1996 bol v minulosti revitalizovaný len raz, a to v roku 2008, informovala oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Gron.

24.10.2022 13:00
debata

„K obnove značenia sme sa dostali v septembri minulého roka, po vybavení potrebnej administratívy a povolení. Následne sme sa venovali výmene informačných tabúľ na jednotlivých zastávkach chodníka, ako aj obnove sedení a stolov na vybraných miestach,“ uviedla výkonná riaditeľka OOCR Región Gron Mária Pátková s tým, že zrevitalizovaný chodník turistom naplno slúži od tejto jari.

Náučný chodník Vojšín má dĺžku 12 kilometrov, je obojsmerný, no nemá charakter okruhu. Na návrat do východiskového bodu je na cieľových miestach možné využiť miestnu hromadnú dopravu.

Oproti pôvodnej podobe náučného chodníka sa počas jeho obnovy zmenila len jedna zastávka.

Zastavenie Jazerec bolo nahradené zastavením Masarykova jedľa, ktoré je pomenované po prvom československom prezidentovi.

„Jeho trasa je mierne náročná, prekonáva prevýšenie 372 metrov, no stojí za to prejsť ho celý. Prevedie vás miestami s jedinečnou flórou, popri Starohutskom vodopáde či lokalitami s krásnymi výhľadmi do okolia, ako je napríklad Jašekova skala či samotný vrch Vojšín,“ priblížila Pátková.

Ako dodala, chodník pomáha zachovávať prírodné bohatstvo, ktoré sa na strednom Pohroní nachádza a citlivo ho prezentuje návštevníkom.

Obnovu náučného chodníka Vojšín realizovala OOCR Región Gron v spolupráci s mestom Nová Baňa a občianskym združením Nová Baňa. Projekt finančne podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

čočík Čítajte viac Čočík vás prevedie pustatinou za dvoma z desiatich najväčších vodných elektrární sveta kemping Manínska tiesňava Čítajte viac Roky chátrajúci kemping neďaleko Manínskej tiesňavy ožíva. Pozrite si foto
debata chyba
Viac na túto tému: #turistický chodník #Nová Baňa