Prieskum odhalil šokujúci turistický trend na rok 2023. Cestovanie po starom už ľudí nebaví

Niektorí dovolenkári už precestovali tak veľa krajín a miest, že bežné destinácie ich už nevedia ničím zaujať. A tak hľadajú nové zážitky a túžia po prekvapeniach. Nový výskum totiž naznačuje, že dovolenkári chcú v roku 2023 zažiť „úplný kultúrny šok“.

21.11.2022 06:00
debata (2)

Podľa prieskumu Booking.com, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 24 000 ľudí z 32 krajín, chce 58 percent cestovateľov v budúcom roku vyjsť zo svojej komfortnej zóny, informuje Connectingtravel.

Turisti budú uprednostňovať vzdialené exotické miesta a dobrodružné, priam adrenalínové výlety: až 40 percent respondentov vyjadrilo túžbu po „úplnom kultúrnom šoku“, píše Euronews.

Takmer polovica (47 percent) cestovateľov budúci rok vyhľadá destináciu s úplne odlišnými kultúrnymi zvyklosťami a jazykmi, štvrtina (24 percent) plánuje navštíviť menej známe mestá mimo turistických trás.

Cestovanie tak podľa seniora viceprezidenta a marketingového riaditeľa Booking.com Arjana Dijka bude pre mnoho turistov synonymom vzrušujúceho a kreatívneho trávenia voľného času.

Napriek problémom, ktoré ovplyvňujú celý svet a tiež cestovanie, ako pandémia či vojna na Ukrajine, chcú turisti vyjsť z vlastnej komfortnej zóny a nazrieť do inej reality.

Ukrajina, vlajka Čítajte viac Charkov a Mariupoľ... Takto vyzerali dve čarovné mestá, kým z nich Rusi nespravili ruiny

Nostalgia a pokoj

Prieskum ukázal, že viac ako dve tretiny (68 percent) cestovateľov cítia pred rokom 2023 väčší optimizmus v porovnaní s minulým rokom.

Až 57 percent turistov chce nazrieť do exotiky, tretina cestovateľov chce zažiť pocit „návratu k základom“ a plánuje uniknúť modernému životu.

Mnoho ľudí „očarili staré dobré časy“, píše sa v správe Booking.com: až 84 percent ľudí hľadá „nostalgický“ výlet. Môže to byť napríklad tematické ubytovanie v štýle disko 70. rokov alebo gýča 90. rokov.

Na obľube stúpajú destinácie, ktoré boli top v 80. a 90. rokoch, napríklad Budva v Čiernej Hore alebo Bolzano v Taliansku, predpovedá Booking.com.

Pre niektorých ľudí je zasa príťažlivé cestovanie za zdravím: 41 percent respondentov uviedlo, že ich priťahujú rezorty špecializujúce sa na meditáciu. Traja z piatich (29 percent) budú počas dovolenky požadovať ticho a pokoj.

Bekim Aziri Čítajte viac Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile Fínsko, Helsinki, katedrála Uspenski, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Fínsko si chystá bunkre pre 4,4 milióna ľudí: Majú aj podzemnú jaskyňu s kaviarňou stĺpy, most, večer Čítajte viac Krajina, kde nič nie je nemožné, otvára visutý most, ktorý popiera zákony fyziky

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #kultúra #turizmus #šok