Na Muránskej planine vyrástla pre turistov nová útulňa Sláviček

V prírodnej rezervácii Tŕstie na Muránskej planine dnes otvorili pre verejnosť novú turistickú útulňu Sláviček s unikátnou architektúrou. O projekte informoval spoluautor projektu Patrik Pajta z turistického klubu Hikemates, ktorý zastrešil výstavbu útulne.

26.10.2022 15:45
debata

Nový objekt disponuje šiestimi lôžkami, pieckou a návštevníkom poskytne bezplatné a bezpečné útočisko. Do útulne sa turisti môžu dostať po žltej turistickej trase z Tisovca alebo po zelenej trase z Rimavskej Píly.

Organizátori projektu pri výstavbe zohľadnili potrebu rozvíjať cestovný ruch udržateľnou formou, pričom očakávajú, že vďaka unikátnemu vzhľadu vzrastie záujem o turizmus v regióne.

"Slovensko má čo ponúknuť domácim aj zahraničným turistom, rozhodli sme sa preto priniesť do slovenských hôr novú generáciu útulní s kvalitnou architektúrou a čo najmenším vplyvom na okolie. Útulňa na Muránskej planine poskytne bezpečné útočisko všetkým milovníkom hôr,” objasnil Pajta s tým, že v okolí Muránskej planiny si turisti môžu pozrieť napríklad jednu z najpočetnejších kolónií Sysľa pasienkového na Slovensku, či známy Telgártsky viadukt.

Útulňa má kapacitu šesť lôžok, priestor na stravovanie, a piecku, ktorá zabezpečí teplo aj v chladných mesiacoch. Dizajn turistickej útulne Sláviček vzišiel z architektonickej súťaže, ktorú zorganizoval turistický klub Hikemates.

Architekti pri návrhu zohľadnili ráz okolia a vybrali prírodné materiály. "Základným prvkom útulne je drevo z červeného smreka, ktoré sme zvolili pre jeho vysokú trvácnosť a jednoduchú údržbu. Pri návrhu sme dbali o funkčné riešenie, ktoré bude slúžiť turistom, a zároveň zapadne do rázu okolitej krajiny,” popísala architektka Darina Bartková.

Turistická útulňa bola postavená vďaka prostriedkom z verejnej zbierky a s finančnou podporou SPP. „Rešpekt k prírode, záujem spoznávať ju, no zároveň aj chrániť pre budúce generácie nás spája s najväčším turistickým klubom na Slovensku. Projekt útulne nás zaujal hneď od začiatku. Muránska planina je totiž výnimočná prírodná rezervácia a my veríme, že aj vďaka útulni Sláviček sa zvýši záujem ľudí o turizmus v tejto lokalite. Zároveň veríme, že milovníkom prírody a všetkým návštevníkom hôr poskytne dobré útočisko a bude slúžiť mnoho rokov,“ uzatvára riaditeľ odboru korporátnej komunikácie SPP Ondrej Šebesta.

Žilina viera jezuiti monogram požehnanie Čítajte viac Ako sa na kostolnú vežu upevňuje obrovský monogram? Pozrite si video zo Žiliny Adirondack, most, mostík, chodník, cestička, cesta, les, jeseň, príroda, turistika, stromy, Čítajte viac Tajomstvo lesa, teplé pramene aj drevené vagóniky... Tri slovenské doliny, ktoré musíte túto jeseň navštíviť
debata chyba
Viac na túto tému: #Muránska planina