4 550 miest, 25 vagónov, 7 vodičov: Dnes padne svetový rekord za najdlhší osobný vlak

Švajčiarsko sa v sobotu pokúsi spustiť najdlhší osobný vlak na svete v rámci osláv 175. výročia železníc v krajine. Vlak má 4 550 miest na sedenie v 25 vozňoch, ktoré dokopy merajú 2 kilometre. Jednorazovú cestu, ktorá by mala prekonať svetový rekord, zorganizovala Rhétska železnica a potrvá približne hodinu.

29.10.2022 11:15
debata (3)

Osobný vlak s dĺžkou 1 910 metrov má podľa plánu prejsť po trase Albula/Bernina, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO, z Preda do Alvaneu a cez viadukt Landwasser, píše Euronews.

Je považovaná za jednu z najpozoruhod­nejších vlakových trás na svete vďaka úžasným výhľadom na Alpy. Prechádza mnohými malebnými horskými mestečkami a desiatkami viaduktov a mostov.

Samotná cesta prináša množstvo technických problémov. Ovládanie vozňov je pri takom dlhom vozidle kľúčové: je dôležité, aby aj posledný z 25 vagónov dostal signál a informácie z rušňa.

Keďže stroj na takúto operáciu nebol stavaný, muselo sa nájsť pragmatické riešenie, ktoré je bezpečné, ale aj skutočne pomôže.

A tak zriadili poľný telefón a vo vlaku bude 7 rušňovodičov a 21 technikov, ktorí zabezpečia bezproblémový chod.

Aktuálny rekord najdlhšieho osobného vlaku

Doposiaľ platný rekord získala Národná belgická železničná spoločnosť v roku 1991. Jej vlak meral 1732,9 metrov a pozostával zo 70 vozňov.

Cestovalo sa 62,5 km z Gentu do Ostende na jednorazovej ceste organizovanej na pomoc belgickej charitatívnej organizácii pre výskum rakoviny.

Rekord pre najdlhší vlak akéhokoľvek typu vytvoril v roku 2001 austrálsky nákladný vlak s názvom Mt Goldworthy. Vlastnila ho ťažobná spoločnosť BHP a dosahovala ohromnú dĺžku 7,24 km. Celková váha vlaku v deň jazdy bola ohromujúcich 90 475 ton.

čočík mall.tv Čítajte viac Čech Lukáš vám ukáže neznámu časť Čínskeho múru aj nehanebných dedinčanov čínsky múr, čína Čítajte viac Čína pokorila rekord: Olympionici sa vozia vlakom 100 metrov pod zemou popod Čínsky múr Neuschwanstein Čítajte viac Víkendová chata? Tieto slovenské a české zámky si môžete kúpiť. Cenovky vás prekvapia

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Švajčiarsko #svetový rekord