Americký magazín odporúča v roku 2023 navštíviť 5 destinácií EÚ. Ani jedna nie je Slovensko

Celý starý kontinent je jednou obrovskou zaujímavou destináciou, tak nás vnímajú najmä Američania či Austrálčania. Napriek tomu je tu ešte niekoľko krajín, ktoré sa podľa známeho magazínu National Geographic oplatí v nasledujúcom roku špeciálne navštíviť.

18.11.2022 06:00
Azory, chodník, cestička, Sete Cidades, jazerá Foto:
Chodníček, ktorý vedie k azorským jazerám Sete Cidades.
debata

Časopis vytipoval päť najlepších destinácií ležiacich v rôznych regiónoch Európy, ktoré musíte vidieť v roku 2023: niektoré z týchto miest oplývajú nádhernými pamiatkami, iné ponúkajú skvelú kultúru či priateľské komunity, uvádza SchengenVisaInfo.

Obľúbený magazín radí navštíviť tieto destinácie

"O Azorách som snívala už dlho, potom mi...
Azorské jazerá Sete Cidades.
+18Chodníček, ktorý vedie k azorským jazerám Sete...

Karpathos, Grécko

Ostrov na juhovýchode Egejského mora si vďaka svojej izolácii zachoval pôvodný dialekt, tradičné kroje a zvyky, čo je v kontraste s tou druhou, turisticky rušnou a komerčnou stránkou Grécka.

Medzi najlepšie miesta ostrova patrí podľa časopisu Menetes, z ktorého je úžasný výhľad na 300-metrové útesy a biele a pastelové domy.

Na druhej strane leží Olympos, ťažko dostupné miesto, na ktoré sa dostanete len po jedinej ceste. Útočisko vzniklo ako úkryt pred pirátmi, ktorí obliehali Karpathos okolo roku 600.

Upokojujúcu atmosféru, čistučkú vodu a úžasné výhľady ponúkajú zátoka Amoopi aj pláže Achata a Apella.

Slovinsko

Keď sa povie Slovinsko, väčšinu turistov napadne Ľubľana, Alpy a nádherné modré jazero Bled, uprostred ktorého sedí ostrov s kostolom Nanebovzatia Panny Márie. Nad jazerom na kopci sa vypína hrad, z ktorého je skvelý výhľad, a okolie ponúka výborné miesta na kúpanie a turistické chodníky.

K nádhere jazera Bled sa z hľadiska popularity a prírodných krás približuje jazero Bohinj. Tu sa návštevníci môžu venovať paddleboardingu a turistike a užiť si tie najlepšie výhľady na Triglavský národný park.

Avšak rovnako vzrušujúca je aj návšteva hlavného mesta Ľubľana. Mesto je živé a pestré a najlepší spôsob, ako tu stráviť deň, je vyraziť bez konkrétneho plánu. Jednou z najlepších vecí v hlavnom meste je vychutnať si tradičné jedlo.

Ako poukazuje National Geographic, Slovinsko sa posúva smerom k trvalo udržateľnému cestovnému ruchu s novými gastroturistickými cyklistickými trasami, ktoré lemujú vinice a farmy.

Azory, Portugalsko

Ak ste boli za Azorách a nepozorovali ste veľryby, akoby ste tu ani neboli. Výnimočne krásny región Portugalska je jednou z najväčších svetových rezervácií pre veľryby. Môžete ich tu zazrieť viac ako 20 druhov, vrátane delfínov skákavých.

Najlepšie je, že veľké ryby môžete pozorovať v každom čase, pretože v rôznych ročných obdobiach sa tu objavujú rôzne druhy.

Medzi hlavné výhľady, ktoré si nenechajte ujsť, patria Sete Cidades, Lagoa do Fogo a Furnas Valley, ktoré môžete navštíviť zadarmo.

Úchvatné Azorské pláže sú známe aj svojimi jedinečnými, skôr skalnatými plážami, ktoré nie sú príliš rozsiahle, ale menšie a útulnejšie.

Portugalská riviéra je známa aj tým, že má jedny z najčistejších pláží na svete – 431 tamojších pláží a prístavov získalo tento rok modré vlajky za ekoturizmus, čo naznačuje, že tieto miesta majú vysoké environmentálne a kvalitatívne normy.

cestovanie, lietadlo, nohy, trombóza Čítajte viac Toto sú najbezpečnejšie aerolinky, týmito sa nebojte cestovať

Taliansko

Tí, ktorí milujú kultúru a históriu, by mali na budúci rok navštíviť Rím. Hlavné mesto Talianska má jedny z najstarších pamiatok, čo robí túto destináciu jedinečnou v porovnaní s inými miestami v Európe.

Pamiatky Ríma sú pritom notoricky známe z fotiek, no určite stojí za to vidieť ich na vlastné oči: Koloseum, Panteón, Vatikánske múzeum, Sixtínska kaplnka, Fontána di Trevi, Piazza Navona, Campo de Fiori… A po prechádzke si treba dopriať lahodné autentické talianske jedlo.

Užite si cestu históriou po Via Appia, ktorá sa považuje za starú európsku diaľnicu.

Rakúsko

Návštevníci by sa v tejto hornatej krajine podľa National Geographic mali vydať na túru cez sieť horských dedín Bergsteigerdörfer, aby si užili miestnu kultúru.

Rakúsko má aj mnoho očarujúcich jazier, vrátane Worthersee, Wachau a Zell am See, ktoré ma jedno z najkrajších prostredí.

Pokiaľ ide o mestá, samozrejmosťou je Viedeň, ktorá má všetko: históriu, kultúru, príjemných ľudí a skvelé jedlo – niektoré tamojšie kaviarne mnohé dokonca viac ako sto rokov. Za návštevu stoja aj Salzburg a Graz, kde sú zaujímavé pamiatky.

Neuschwanstein Čítajte viac Víkendová chata? Tieto slovenské a české zámky si môžete kúpiť. Cenovky vás prekvapia Erotika po slovensky - skutočné príbehy ponúknu Hriešne spovede Čítajte viac Nazrite do pompejských spální: Výstava erotického umenia odhalí, čo sa dialo za dverami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #National Geographic