Eurokomisia navrhla spriehľadniť prenájmy krátkodobého ubytovania v EÚ

Európska komisia (EK) prijala návrh nariadenia s cieľom zvýšiť transparentnosť v oblasti prenájmu krátkodobého ubytovania a pomôcť verejným orgánom zabezpečiť vyvážený rozvoj tohto podnikania ako súčasť odvetvia udržateľného cestovného ruchu.

08.11.2022 16:00
debata

Komisia upozornila, že zatiaľ čo rezervácie krátkodobého ubytovania ponúkajú hostiteľom a turistom výhody, môžu vyvolať obavy v niektorých miestnych komunitách, ktoré zápasia napríklad s nedostatkom cenovo dostupného bývania. Nové pravidlá zlepšia zber a zdieľanie údajov o hostiteľoch a online platformách.

Nové pravidlá pomôžu zlepšiť transparentnosť identifikácie a činnosti hostiteľov krátkodobého ubytovania a pravidiel, ktoré musia dodržiavať, a uľahčia registráciu hostiteľov. Celkovo to prispeje k udržateľnejšiemu systému cestovného ruchu a podporí jeho prechod na digitálnu ekonomiku.

Navrhovaný právny rámec chce harmonizovať registračné požiadavky pre hostiteľov a ich nehnuteľnosti na krátkodobý prenájom, keď ich zavedú vnútroštátne orgány: registračné schémy budú musieť byť online a užívateľsky ústretové s údajmi o hostiteľoch a ich vlastnostiach (kto, čo, kde). Po dokončení registrácie by hostitelia mali dostať jedinečné registračné číslo.

NEPOUZ Egypt Čítajte viac Egypt láka na nízke ceny a all inclusive ubytovanie. Užite si históriu a more po celý rok

Online platformy budú musieť hostiteľom uľahčiť zobrazovanie registračných čísel na svojich platformách a náhodne kontrolovať, či hostitelia zobrazujú správne čísla.

Online platformy budú musieť raz za mesiac automatizovaným spôsobom zdieľať údaje o počte prenajatých nocí a hosťoch s verejnými orgánmi.

Údaje vytvorené podľa tohto návrhu v súhrnnej forme prispejú k štatistike cestovného ruchu, ktorú vytvára Eurostat, štatistický úrad EÚ, a budú sa využívať v pripravovanom európskom dátovom priestore pre cestovný ruch.

Členské štáty by podľa návrhu EK mali monitorovať vykonávanie tohto rámca transparentnosti a zaviesť sankcie za nedodržiavanie povinností vyplývajúcich z tohto nariadenia.

Návrh EK teraz prediskutuje Európsky parlament a členské štáty (Rada EÚ). Po jeho prijatí a nadobudnutí účinnosti budú mať členské štáty dvojročné obdobie na vytvorenie potrebných mechanizmov na výmenu údajov.

Airbnb, Čítajte viac Paríž žaluje Airbnb. Mesto zaujímajú dane, hotelierov stratený zisk
debata chyba
Viac na túto tému: #Eurokomisia