Nie ste talent na jazyky? Najľahšie sa udomácnite v Rumunsku. Na poslednom mieste tohto rebríčka je Česko

Ktorá cudzia reč je najjednoduchšia? Záleží od viacerých kritérií: počtu slov daného jazyka, dĺžky výrazov, či sa číta približne rovnako ako sa píše, alebo je výslovnosť náročná, a tiež, ako veľmi sa jazyk podobá na našu materinskú reč.

27.11.2022 06:00
debata

Cestovanie všeobecne dokáže uľahčiť, ak sa pred cestou naučíte niekoľko fráz v reči krajiny, kam sa chystáte. Ak sa rozhodnete pre omnoho väčší krok – presťahovať sa – znalosť jazyka, či dokonca rôznych dialektov, pomôže lepšie sa integrovať do novej spoločnosti a prostredia.

Vzdelávacia platforma Preply sa pozrela na 29 európskych krajín, aby zistila, ktoré z rečí je najjednoduchšie sa naučiť.

Jazyky sa zoradili od najnáročnejších po najmenej náročné na základe kritérií vrátane skóre miestnej znalosti angličtiny, úradných jazykov, prízvukov, dialektov a priemernej ceny hodiny výučby jazyka.

Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Deväť zaujímavostí o Ukrajine: Najnavštevovanejšia reštaurácia, najkrajší jazyk, z piva výbušniny

Tri, dva, jeden

Na treťom mieste sa objavilo Srbsko vďaka lacným jazykovým lekciám. Tie stoja v priemere 19 € za sedenie. Má dva úradné jazyky, srbčinu a albánčinu. Čo sa týka dialektov a prízvukov, je ich celkovo osem, vrátane štokavčiny, východohercegovčiny a šumadijsko-vojvodinského jazyka. Najnižšie skóre dosiahlo Srbsko v oblasti znalosti angličtiny, kde sa umiestnilo na 13. mieste z 29 analyzovaných krajín.

O tretie miesto sa Srbsko delí s Portugalskom, a to najmä preto, že jeho jediným miestnym jazykom je portugalčina. Krajina má však desať rôznych regionálnych dialektov, ktoré sa navzájom líšia. Mnoho Portugalcov však dobre hovorí po anglicky – krajina sa v v rebríčku znalosti angličtiny dostala na 7. miesto. Umiestnila sa tiež v prvej desiatke krajín s najlacnejšími jazykovými lekciami: v priemere za 21 eur.

Druhé miesto v rebríčku krajín s najmenej náročnými jazykmi je Írsko. Jediným ďalším miestnym jazykom okrem angličtiny je tu gaelčina a má iba štyri uznávané regionálne dialekty. Tiež mu pripadlo najvyššie miesto v znalosti angličtiny (spoločne so Spojeným kráľovstvom) – neprekvapivo. Ak sa chcete naučiť gaelčinu, lekcie vychádzajú v priemere za 23 eur za lekciu.

Jazykovo najjednoduchšou krajinou v Európe je podľa Preply Rumunsko. Má tri oficiálne jazyky: rumunčinu, maďarčinu a nemčinu. V krajine je aj najmenej registrovaných prízvukov a dialektov – Valašsko, Moldavsko a Banát. V oblasti znalosti angličtiny je Rumunsko priemerné, no súkromné ??hodiny rumunčiny stoja v priemere len 15 eur – celkovo tretie najlacnejšie.

Ktoré krajiny sú pre jazyky najnáročnejšie?

Z hľadiska regionálnych variácií bolo krajinou s najväčším počtov prízvukov a dialektov Holandsko. Len táto krajina má 70 variácií. V tesnom závese nasledujú Nórsko, Spojené kráľovstvo a Turecko so 60 a 52.

Na čele tabuľky krajín s najnáročnejšími podmienkami na ovládanie jazyka boli Francúzsko a Švajčiarsko. Francúzsko malo najnižšie skóre znalosti angličtiny a hodiny francúzštiny tu vychádzajú v priemere na 26 eur. Vo Francúzsku je celkovo 40 jedinečných regionálnych dialektov a prízvukov.

Vo Švajčiarsku sú štyri rôzne úradné jazyky: nemčina, francúzština, taliančina a rétorománčina. Krajina sa tiež umiestnila na predposlednom mieste v skóre znalosti angličtiny.

Krajinou s najväčšími jazykovými prekážkami pre návštevníkov a prisťahovalcov však je Česká republika. Súkromné ??jazykové kurzy stoja v priemere 72 eur a hoci má iba jeden oficiálny jazyk, v krajine „žije“ 26 rôznych dialektov a prízvukov.

kamaráti, priatelia, mladí, ľudia, slnko, večer, párty, cestovanie, partia, Čítajte viac KVÍZ: Poznáte cudzie slová alebo je pre vás svet španielska dedina? pláž, Barcelona, more, piesok, oceán, voda, leto, kúpanie Čítajte viac Obľúbené európske letovisko zakáže fajčenie na plážach. Ďalšie ho budú nasledovať

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #cudzia reč