Už sa to blíži: Čo sa zmení, keď Chorvátsko v roku 2023 vstúpi do Schengenu?

Chorvátsko sa na budúci rok chystá pripojiť k bezhraničnej zóne. Pripojí sa tak k 26 krajinám, ktoré sú v súčasnosti v schengenskom priestore. Chorvátsko tiež začne od januára 2023 používať euro.

28.11.2022 06:00
debata (4)

Chorvátsko je súčasťou Európskej únie od roku 2013, ale v súčasnosti ešte nie je v schengenskom priestore. To sa 1. januára 2023 zmení a krajina zruší kontroly na hraniciach s ostatnými krajinami Schengenu, píše EuroNews.

To znamená, že cestujúci budú môcť prejsť z inej schengenskej krajiny do Chorvátska bez toho, aby museli preukázať pas alebo občiansky preukaz.

Európsky parlament odhlasoval zrušenie zostávajúcich hraničných kontrol medzi Chorvátskom a schengenskou zónou. Konečné rozhodnutie je teraz na Rade EÚ, ktorej členmi je 27 predsedov vlád EÚ.

„Chorvátsko je v Schengene. Kritériá boli splnené. Európsky parlament dal zelenú. Teraz musí konať Rada EÚ,“ napísala na Twitteri predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová.

Konečné rozhodnutie by malo padnúť 9. decembra.

Kladné hlasovanie bude znamenať, že hraničné kontroly Chorvátska s krajinami Schengenu na súši a na mori budú od 1. januára 2023 zrušené. Kontroly na letiskách sa zrušia od 26. marca 2023.

Zbohom, kuny!

V súčasnosti si návštevníci Chorvátska musia zameniť svoje peniaze, pretože krajina bude až do januára budúceho roka naďalej používať svoju vlastnú menu kunu. V súčasnosti má jedna chorvátska kuna hodnotu približne 0,13 €.

Od budúceho roka však Chorvátsko začne používať euro. Krajina sa tak pripája k 19 ďalším krajinám bloku, ktoré túto menu používajú.

Chorvátsko dúfa, že to prinesie väčšiu finančnú istotu jeho občanom a zvýši životnú úroveň.

Malo by to pomôcť aj udržať na uzde prudko rastúcu infláciu, čo tiež znamená, že cestujúci môžu očakávať menej dramatických výkyvov cien.

Zadar, Chorvátsko Čítajte viac Aj my chceme most! Pri Zadare plánujú ďalší veľký projekt za 452 miliónov. Kto si brúsi zuby na zákazku? Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest práca, zamestnanie, pílenie, drevo, robotník Čítajte viac Ktorá krajina má najkratší pracovný týždeň? Slováci pracujú skoro o 10 hodín týždenne viac

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #schengen #Chorvátsko