Hviezdoslava inšpirovala babia hora

Pre Slovákov je to Babia hora, pre Poliakov Babia góra alebo Diablak. Najsevernejší vyhliadkový vrch Slovenska leží na hranici, ktorá sa tiahne hrebeňom od vrcholu až k Malej Babej hore. A tak sa počas túry ocitnete raz v Poľsku a po chvíli zase na Slovensku.

21.08.2012 07:50
Babia hora Foto:
Vrch Babia hora.
debata

Podľa legendy vraj názov Babia hora súvisí so ,,zlou babou", ktorá sa na najvyššom vrchole Oravských Beskýd usídlila, aby mohla vládnuť krajine. V minulosti si masív ako vhodný úkryt našli zbojníci. Na vrchol vystúpilo niekoľko známych osobností. Mal to byť Vladimír Iľjič Lenin, pamätnú tabuľu na jeho údajný výstup v roku 1912 demontovali v 90. rokoch minulého storočia. Niekoľkokrát vyšiel na vrch Babej hory pápež Ján Pavol II., v tom čase ešte ako krakovský biskup a kardinál.

Babia hora učarovala aj Pavlovi Országhovi Hviezdoslavovi, ktorý sa v Slanej vode liečil v časoch, keď pôsobil ako advokát v Námestove. Príroda, les s horárňou i ľudia ho inšpirovali k napísaniu Hájnikovej ženy.

„Pozdravujem vás lesy, hory, z tej duše pozdravujem vás“ – úvodným veršom vyjadril básnik svoj obdiv k oravskej prírode. Dej vsadil do prostredia hájovne pod Babou horou, ktorú osobne navštevoval a sedával s hájnikom pod dnes už vyše 300-ročnou lipou. S hájovňou sa spája i meno prozaika Mila Urbana, ktorý sa tam narodil a prežil detstvo. Budova, ktorá však už od tých čias bola prestavaná i obnovená, je v súčasnosti známa ako Hviezdoslavova hájovňa, kde je expozícia venovaná básnikovmu dielu.

Z kedysi známych kúpeľov Slaná voda sa nezachovalo vôbec nič. Neskôr ešte odparenú soľ kupovali lekárne na rôzne zdravotné kúry, vyvážala sa do zahraničia. Slaný minerálny prameň pod Babou horou stále vyviera, no je zaplombovaný, a či sa niekedy podarí znovuobnoviť zašlú slávu kúpeľov, je otázne.

Na Babiu horu sa prechádza po chodníkoch nesúcich mená po slávnych osobnostiach. Hviezdoslavovu alej strieda chodník Mila Urbana a k vrcholu sa stúpa po chodníku Jána Pavla II. Ide sa cez hustý les, i miestami, kde kedysi boli salaše a košiare s ovcami, aj okolo hustého pralesa, kde najstaršie stromy majú okolo 250 rokov.

„Návštevník môže vidieť prirodzený vývojový cyklus pôvodných lesov, štádium dorastania, optima a rozpadu. Po veternej kalamite dochádza k výraznej prevahe štádia rastu, prirodzenej obnove v pralesoch na Babej hore. Sú to jedinečné horské smrekové pralesy s jarabinou a miestami aj s jedľou,“ hovorí Zuzana Kertysová z Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava. Samotný vrchol je poriadne skalnatý a pôsobí akoby hŕbu skalných sutín naň niekto nanosil. V oblasti flyšu je Babia hora jediný horský masív modelovaný počas ľadových dôb ľadovcami.

„Striedanie pieskovca a ílovca vo flyšovom podloží a jeho typická forma lámania sa a pôsobenie ľadovca spôsobili charakteristický vzhľad vrcholovej časti Babej hory,“ vysvetľuje Kertysová. Zaujímavosťou je výskyt pseudokrasových jaskýň medzi blokmi pieskovcov a ílovcov pod Malou Babou horou. Výhľad z Babej hory stojí za to – ponúka panorámu Tatier, Vysokých, Západných i Nízkych, Choč i Malú Fatru.

Užitočné rady

  • Hviezdoslavova hájovňa – expozícia Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy je otvorená od 9.00 do 16.30, v nedeľu do 18.00 hod., v pondelok je zatvorená. Od 1. 11. do 14. 4. je otvorená len pre ohlásené návštevy.
  • Vstupné do expozície je 1 euro, pre deti, dôchodcov a ZŤP 50 centov.
  • 26. augusta sa v Hviezdoslavovej hájovni uskutoční Rabčická heligónka a zároveň otvorí expozícia Mila Urbana.
  • Zaparkovať auto pred túrou je možné pri chate Slaná voda v Oravskej Polhore, odkiaľ sa Hviezdoslavovou alejou prechádza k hájovni a ďalej pokračuje po žltej turistickej značke na Babiu horu.
  • Celý výstup na Babiu horu (1¤725 m n. m.), Malú Babiu horu aj so zostupom späť k hájovni trvá asi 6 hodín. Počas túry sa prudko stúpa cez les, potom cesta k vrcholu pokračuje kamenným chodníkom. Na trase je niekoľko odpočívadiel a prístreškov, aj dva pramene, kde je možné doplniť zásoby vody. Odporúča sa turistická obuv.

Tipy na ďalšie výlety

  • – po Babej hore druhý najvyšší vrch (1¤557 m n. m.) Oravských Beskýd, je ďalším obľúbeným turistickým cieľom zo Slovenska i Poľska, východiskových bodov je viacero, nástup na turistický chodník je možný napríklad v Oravskom Veselom.
  • Klin – obec s najvyššou sochou Krista na Slovensku, ktorá je kópiou slávnej brazílskej sochy. 9,5 metra vysoká biela socha sa nachádza na kopci Grapa, s výhľadom na Oravskú priehradu s okolím aj Roháče.
  • <info-gul> Oravská priehrada – plavba loďou okolo chráneného Vtáčieho ostrova, s prestávkou a prehliadkou Slanického ostrova umenia s galériou v kostole a kalváriou, ktoré jediné zostali po zatopení obcí po vybudovaní priehrady.

<info-gul> Drevený kostol v Tvrdošíne – gotický kostol zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO, v letných mesiacoch je otvorený okrem pondelka každý deň od 10.00 do 17.00 hod. <info-gul> Oravský hrad v Oravskom Podzámku a plavba plťami po rieke Orava popod skalné bralo.

debata chyba