Kým oslepnú, chcú im ukázať svet. Tri zo štyroch detí postihla zdrvujúca diagnóza, rodina cestuje, aby si zapamätali obrazy

Cestovanie je najlepšia škola výdrže, odolnosti a najideálnejšia zásobáreň zážitkov na celý život. A to doslova.

30.11.2022 06:00
debata

Keď mala Mia len tri roky, rodičia si všimli, že má problémy so zrakom. O niekoľko rokov jej lekári diagnostikovali retinitis pigmentosa, vzácne genetické ochorenie, ktoré časom spôsobuje stratu alebo zhoršenie zraku. To však nebol koniec.

Onedlho sa rovnaké problémy objavili aj u ďalších dvoch synov: v roku 2019 potvrdili odborníci aj Colinovi, teraz sedemročnému, a Laurentovi, teraz päťročnému, rovnaké ochorenie.

Ako jediný sa krutej hre génov vyhol deväťročný Leo.

V súčasnosti neexistuje žiadny liek alebo účinná liečba, ktorá by spomalila progresiu retinitis pigmentosa. „Nevieme, ako rýchlo to pôjde, ale očakávame, že v polovici života budú úplne slepí,“ opisujú pre CNN rodičia Edith a Sebastien budúcnosť svojich detí.

Keď sa manželia spamätali z prvotného šoku a smútku, zamerali sa na to, ako deťom pomôcť, aby svoj život zvládli aj po strate zraku. Vtedy im lekári poradili, aby deti zásobili „vizuálnymi spomienkami“ a rodičia sa rozhodli poslúchnuť ich na sto percent, píše CBS.

Uvedomili si, že nechcú deťom ukazovať slony v detských knižkách, keď ich môžu s nimi zoznámiť priamo v Afrike. Onedlho už rodina začala plánovať ročnú cestu okolo sveta, aby svojim deťom sprostredkovala čo najviac obrazov, ktoré si navždy uchovajú v pamäti.

Kým dovtedy sa rodine z Kanady zdalo cestovanie s toľkými deťmi pomerne náročné, teraz ho vnímajú ako neopakovateľnú a súrnu možnosť ako zásobiť mozgy svojich detí obrazmi sveta a zoznámiť ich nielen so scenériou, ale aj rôznymi kultúrami a ľuďmi.

Ako dar z neba im práve v tom čase prišli z akcií vložených vo firme peniaze, ktoré šestica na cestovanie okolo sveta potrebovala.

Rodina mala pôvodne vyraziť v júli 2020 a ich itinerár zahŕňal aj krajiny ako Čína či Rusko. Pandémia a s ňou spojené lockdowny však ich zámer zmarili a keď sa v marci 2022 konečne vydali na cesty po svete, ktorý okrem covidu zmenila aj vojna na Ukrajine, ich plán už nebol nijako ambiciózny.

„Vlastne sme odišli bez itinerára,“ cituje Lemaya CNN. „Mali sme predstavy, kam by sme chceli ísť, ale plánujeme to tak, ako pôjdeme. Možno mesiac dopredu.“ Krásne miesta sú predsa všade na svete, takže v konečnom dôsledku je jedno, kam zamieria, povedali si.

Namiesto miest, ktoré chcú navštíviť, si spravili zoznam zážitkov – dvanásťročná Mia napríklad chce jazdiť na koni, zatiaľ čo Laurent by chcel piť džús na ťave.

Svoju cestu začali v Namíbii, kde si prezreli slony, zebry a žirafy v ich prirodzenom prostredí, potom zamierili do Zambie a ďalej do Tanzánie a potom odleteli do Turecka, kde strávili mesiac. Rodina sa odtiaľ vydala do Mongolska a potom sa presunula do Indonézie.

„Zameriavame sa na pamiatky,“ vysvetľuje Pelletier. Rodičia ukazujú deťom aj faunu a flóru, snažia sa, aby videli veci, ktoré by doma nevideli, a zažili tie najneuveriteľnejšie zážitky.

Výlet ich však má okrem zážitkov aj zoceliť a naučiť ich zvládať náročné situácie. "Budú musieť byť skutočne odolní počas celého života,“ dodáva Lemay.

„Cestovanie je niečo, z čoho sa môžete poučiť. Je to pekné a zábavné, ale tiež to môže byť naozaj ťažké. Môžete sa cítiť nepríjemne. Môžete byť unavení. Je tu frustrácia. Je toho teda veľa, čo sa môžete naučiť zo samotného cestovania.“

Rodina zaznamenávala svoj výlet prostredníctvom sociálnych médií a pravidelne uverejňovala aktualizácie na svojich účtoch na Facebooku a Instagrame.

NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive Plyš / Plyšový medvedík / Medvedík / Čítajte viac Stratený macko sa k malej sirote po roku vrátil, našiel ho strážca národného parku Milan bez Mapy, Queen Mary 2 Čítajte viac Slovák Milan sa plavil 7 dní po trase Titanicu na najluxusnejšej lodi sveta. Prečo na konci plakal?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #rodina #oči #zrak #ochorenie