Izrael a Jordánsko sa dohodli na vyčistení rieky Jordán

Izrael a Jordánsko sa dohodli na vyčistení znečistenej rieky Jordán, ktorá tvorí hranicu medzi oboma krajinami. Dohodu sa podarilo uzavrieť na klimatickom summite OSN (COP27) prebiehajúcom v egyptskom letovisku Šarm-aš-Šajch, informuje agentúra AFP.

19.11.2022 15:00
debata

Izraelsko-egyptské memorandum o porozumení zdôrazňuje potrebu obnovy tohto najväčšieho riečneho toku v regióne. Jordán podľa expertov prišiel v posledných desaťročia o značnú časť svojej biodiverzity v dôsledku znečistenia a vysychania.

Izraelská ministerka životného prostredia Tamar Zandbergová označila dohodu o vyčistení rieky za „prejav blízkych vzťahov medzi oboma krajinami“.

„Eliminácia nebezpečných látok, obnovenie toku vody a posilnenie prírodných ekosystémov rieky Jordán nám pomôže pripraviť sa na klimatickú krízu,“ uviedla Zandbergová.

Jordánsky minister pre vodné zdroje a zavlažovanie Muhammad Nadždžar vyjadril nádej, že uzavretá dohoda pomôže zlepšiť životné podmienky ľudí a zaistí „viac vody pre obyvateľov na oboch brehoch rieky Jordán vrátane Palestínčanov“.

Jordánsko a Izrael už v roku 1994 uzavreli mierovú dohodu a nadviazali diplomatické styky. Dlhodobé napätie vo vzájomných vzťahoch však vyvoláva palestínska otázka, čo komplikuje spoluprácu oboch krajín aj v iných oblastiach.

Podľa environmentálnej organizácie 1994 EcoPeace Middle East by vyčistenie rieky Jordán, ktorá má veľký symbolický význam pre židov a kresťanov, mohlo prispieť aj k rozvoju turizmu v celom regióne.

„Pred nami je úloha získať potrebné financovanie od medzinárodného spoločenstva, hlavne na to, aby si mohli Jordánci a Palestínčania postaviť čističky odpadových vôd a súvisiace systémy, aby sa z rieky (Jordán) mohol odstrániť odpad,“ povedal pre AFP riaditeľ izraelskej pobočky EcoPeace Middle East Gidon Bromberg.

bicyklovanie - žena - radosť Čítajte viac Tu je 10 najlepších miest pre cyklistov: 9 z nich je v Európe, takto vyzerajú Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest
debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Jordánsko #jordan