Poznáte Jazvinskú jaskyňu? Je jedinou sprístupnenou jaskyňou na strednom Pohroní

V novobanskej štálovej oblasti pribudli informačné tabule, ktoré návštevníkom predstavia jedinú sprístupnenú jaskyňu na strednom Pohroní.

21.11.2022 14:00
debata

Jazvinská jaskyňa je jedným z piatich takýchto krasových útvarov, ktoré sa nachádzajú v okolí kopaničiarskej obce Malá Lehota.

Umiestnenie nových informačných tabúľ k jednej z miestnych prírodných zaujímavostí zabezpečila Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región GRON v úzkej spolupráci so svojou členskou obcou Malá Lehota.

Budapešť, Budínsky hrad, Dunaj, Maďarsko, reťazový mosto Szechenyi, Bazilika sv. Štefana, Maďarský parlament, Matyášov kostol Čítajte viac Tajomné jaskyne pod Budínskym hradom ukrývali vojenskú nemocnicu aj štátne zlaté zásoby

„Jazvinská jaskyňa u nás reprezentuje pohorie Tribeč, ktoré do regiónu zasahuje iba okrajovo. Napriek tomu tu však aj na malom kúsku je čo obdivovať. Vďaka podpore Ministerstva dopravy a výstavby SR formou dotácie na podporu rozvoja cestovného ruchu sa nám podarilo doplniť tento záujmový bod o informačné tabule, ktoré tu chýbali,“ uviedla Mária Pátková z OOCR Región GRON.

Nové infotabule sú celkovo štyri, pričom tri z nich informujú návštevníkov o obci a jej okolí, faune a flóre, ktorá sa tam vyskytuje, či približujú fakty o samotnej jaskyni.

Jedna z tabúľ je venovaná stále aktuálnej téme ochrany životného prostredia so zameraním na dobu rozkladu rôznych druhov odpadkov. Okrem informácií o jaskyni a jej bezprostrednom okolí sú na tabuliach aj inšpirácie na výlety do okolia.

Obec plánuje nové tabule doplniť aj o navigačné prvky, ktoré by turistov k jaskyni nasmerovali z blízkeho Debnárovho štálu.

„Jazvinská jaskyňa nám pekne dopĺňa kolorit okolia Malej Lehoty. Je situovaná v typickom štálovom prostredí obklopujú ju rozľahlé zvlnené lúky i lesy. Nachádza sa v strmšom svahu, no turistu k nej bezpečne dovedie niekoľko prírodných schodov. Na dĺžku je sprístupnených až 44 metrov, preto si určite nezabudnite čelovku a pevnú obuv,“ upozorňuje starosta obce Dušan Pacalaj.

Treba mať ale na pamäti, že od 1. októbra do konca februára platí sezónna uzávera. Jaskyňa je totiž zimoviskom chráneného druhu netopiera podkovára malého. Návšteva je možná aj so sprievodcom, treba sa však vopred informovať na obecnom úrade.

senior, päť, radosť, pozdrav Čítajte viac KVÍZ: Hory, doliny, rieky, jaskyne... Vyznáte sa v slovenských NAJ?
debata chyba
Viac na túto tému: #Pohronie