Až keď žil v Rakúsku, uvedomil si, že nepozná Slovensko. 'Štúrovec' odhaľuje neznáme skvosty domoviny

Po troch rokoch v zahraničí som dal výpoveď v práci a vrátil som sa späť na Slovensko. Založil som si cestovateľský blog Nie je túra bez Štúra a stal sa zo mňa turista vo vlastnej krajine. Snažím sa ukázať, že aj Slovensko má čo ponúknuť a výlet či dovolenka nemusia byť vždy len o pláži a mori, hovorí o sebe Radoslav Hoppej.

05.12.2022 06:00
bloger, Nie je túra bez Štúra, Radoslav Hoppej Foto:
Radoslav Hoppej, ktorý píše blog Nie je túra bez Štúra, na Kôprovskom štíte.
debata

Mnoho ľudí precestuje svet, aby nakoniec zistilo, že svoje neopakovateľné čaro má aj Slovensko. Bolo to podobne aj u vás?

V mojom prípade to prišlo v období, keď som žil vo Viedni. Práve tam som si uvedomil, že som hrdý na to, že som Slovák, no zároveň aj to, že dovtedy som nebol ani na takých tých známejších miestach ako je Spišský hrad či Bardejov… Povedal som si, že to chcem zmeniť, že chcem spoznať najprv Slovensko a až po tom svet. A myslím si, že by to tak malo byť u každého z nás.

Čo má podľa vás Slovensko, čo žiadna iná krajina nemá?

Na Slovensku máme hneď viacero unikátov, ktoré sú unikátmi či už v rámci celej Európy, alebo dokonca sveta. Za všetky spomeniem jeden z mojich najobľúbenejších – Nádvorie Európy v Komárne, ktoré je považované za európsky architektonický unikát. Nachádza sa tam vyše 30 budov, ktoré reprezentujú jednotlivé členské štáty EÚ, takže sa človek dokáže za pár minút “prejsť" po celej Európe.

Ako vznikol váš blog Nie je túra bež Štúra?

Blog som vytvoril po návrate z Viedne, kde som žil takmer 3 roky. Vždy som sníval o nejakom vlastnom projekte, už odmalička ma bavilo písanie, tak som si povedal, že to prepojím práve s cestovaním a stal sa zo mňa turista vo vlastnej krajine.

Akú úlohu má v ňom Štúr? Kým je Ľudovít pre vás?

Ľudovít Štúr je pre mňa (a určite aj pre iných) jednou z najväčších národných osobností. Veľmi veľa toho počas života dokázal, bol veľmi pracovitý, motivátor či vizionár. Rovnako tak veľa cestoval a keďže mám jeho podobizeň vytetovanú na ruke, tak som si povedal, že by to mohlo byť fajn, prepojiť blog práve s ním. A tak vznikla slovná hračka “Nie je túra bez Štúra”. S odstupom času môžem povedať, že ľudia si môj blog spájajú aj cez Štúra, zvyknú mi posielať fotky, keď sú niekde a nájdu tam napríklad jeho sochu a pod. Teším sa, že aspoň z malej časti jeho odkaz pretrváva dodnes aj vďaka mne.

Vydali (by) ste sa po jeho stopách?

Áno, už som bol na viacerých miestach, kde bol kedysi aj on sám. Navštívil som Bratislavu, Trenčín či Levoču a rovnako tak som bol aj na Kriváni.

Nie je túra bez Štúra: bloger Radoslav Hoppej...
Autor blogu Nie je túra bez Štúra, vo Vysokých...
+13Radoslav Hoppej, autor blogu Nie je túra bez...

Kde beriete inšpirácie na miesta, ktoré navštívite a o ktorých budete písať?

Pri mojom cestovaní sa snažím navštevovať predovšetkým menej známe miesta, ktoré sú nejakým spôsobom jedinečné a unikátne. Veľa tipov nachádzam priamo na internete, no často mi zvyknú písať aj moji čitatelia a sledovatelia, že v ich okolí je niečo zaujímavé a boli by radi, ak k nim prídem a ukážem to miesto či pamiatku ďalej.

Nebojíte sa, že sa vám Slovensko „minie“? Nie je príliš malé na dlhé blogovanie?

To je pomerne častá otázka. :-) Je mi jasné, že sa blogom o Slovensku nebudem môcť živiť do dôchodku, ale aktuálne mám ešte stále dlhý zoznam miest, kde som nebol a rád by som ich videl a navštívil. Takže nie, zatiaľ sa toho nebojím.

Čo by ste ako prvé ukázali zahraničnému návštevníkovi, ktorý chce spoznať to naj zo Slovenska?

Ja by som začal naším hlavným mestom. Okrem tých klasických pamiatok ako je Bratislavský hrad či UFO, by som mu ukázal aj menej známejšie miesta Bratislavy, ako je villa rustica v Dúbravke či ŠrotPark v Devínskej Novej Vsi.

Kde v slovenskom turizme je najväčší nevyužitý potenciál?

Z vlastných skúseností môžem povedať, že slovenský turizmus sa za posledné roky zlepšil vo viacerých smeroch, ale ešte je čo zlepšovať určite v službách a rovnako aj v propagácii jednotlivých miest či regiónov.

Je u nás aj miesto, ktoré je podľa vás hanbou?

Asi nie… To, čo sa napríklad môže páčiť mne, sa inému zas páčiť nemusí, takže je ťažké nejaké miesto označiť takýmto prívlastkom.

Ktoré málo známe miesto Slovenska vás najviac príjemne prekvapilo a zaujalo?

Tých miest je samozrejme viacero, ja veľmi obľubujem miesta, ktoré sú doslova odrezané od civilizácie, nejaké kostolíky uprostred lesa a pod. Veľmi ma zaujal napríklad Rastlinný kostol pri obci Debraď v košickom regióne. Ten je zaujímavý tým, že je vytvorený len z trámov, nemá steny ani strechu a je považovaný za jeden z najväčších prírodných unikátov u nás.

Rastlinný kostol pri obci Debraď v košickom... Foto: Nie je túra bez Štúra
bloger, Nie je túra bez Štúra, Radoslav Hoppej Rastlinný kostol pri obci Debraď v košickom regióne.

Máte radšej zimné alebo letné Slovensko?

Jednoznačne to letné, ja nie som totiž veľký fanúšik zimy, aj keď samozrejme Slovensko je čarovné aj počas zimných mesiacov.

Ktoré miesto je pre vás synonymom Vianoc? Kde okrem tradičných Tatier je príjemné ich stráviť?

Asi bude moja odpovedať veľmi klišé, ale tým miestom je pre mňa domov, pri rodičoch a blízkej rodine. Ale ak by som mal vybrať konkrétne miesto, tak za mňa by to bola asi zasnežená Špania Dolina. Neviem to veľmi dobre vysvetliť, ale tá dedinka je počas zimných mesiacov doslova rozprávková.

Kam sa chystáte najbližšie?

Najbližšie sa chystám precestovať časť severovýchodu Slovenska a rovnako určite nevynechám ani zimné Zelené pleso vo Vysokých Tatrách.

Milan bez Mapy, Queen Mary 2 Čítajte viac Slovák Milan sa plavil 7 dní po trase Titanicu na najluxusnejšej lodi sveta. Prečo na konci plakal? NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive Santorini, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka, grécko Čítajte viac Ukrutne preľudnený Santoríni: Blogerka zažila nátresk, ponúka tipy, ako si užiť ostrov napriek davom čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Cesta do najvýchodnejšieho bodu Číny: Čech Čočík odhalil citlivé vojenské územie rusko-čínskej hranice NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #cestovanie #bloger