Košický kraj pomohol vybudovať cyklochodník na Spiši za približne 1,4 milióna eur

Košický samosprávny kraj (KSK) pomohol vybudovať ďalší cyklochodník na Spiši, ktorý prechádza obcami Hrabušice, Letanovce, Spišské Tomášovce až do Smižian (okres Spišská Nová Ves). Práce za približne 1,4 milióna eur boli financované z eurofondov, z časti zo štátneho rozpočtu a päť percent nákladov dofinancovali dotknuté obce. Informoval o tom hovorca KSK Michal Hudák

25.11.2022 15:00
debata

„Viac ako desaťročie východniari využívali časť poľnej cesty, ktorá smeruje do obľúbenej destinácie – na Podlesok, ako aj do ďalších lokalít Národného parku. Novovybudovaný cyklochodník prepojí celý sever Slovenského raja. Župa tak opäť podala pomocnú ruku pri získaní prostriedkov na zmysluplný projekt – vybudovanie úseku pre cyklistov dlhého šesť kilometrov. V budúcnosti sa však ráta aj s jeho prepojením na mesto Spišská Nová Ves. Veríme, že potešíme nielen športovcov, ale aj vodičov, keďže chodník odľahčí dopravu na ceste tretej triedy,“ informoval predseda KSK.

Cyklochodník sa začína v obci Hrabušice a končí v obci Smižany, výstavba odštartovala vo všetkých štyroch obciach v lete minulého roka.

Na trase cyklochodníka nájdu občania napríklad viac ako dve desiatky stojanov, ktoré poskytnú miesto vyše stovke bicyklov.

Trasa sa napája na existujúci dopravný systém v obciach, s pripojením na železničnú a autobusovú dopravu.

„Cyklochodník je ďalším dielikom do skladačky komplexných služieb, ktoré chceme ponúknuť domácim aj zahraničným návštevníkom. Zo sedačky bicykla tak bude jednoduchšie spoznávať Letanovský mlyn, Zelenú horu či Pamulovú, kde už vznikli alebo sa pripravujú zaujímavé atrakcie zo župného dotačného programu Terra Incognita. Cyklochodník je určený výlučne pre cyklistov, chodci alebo mamičky s kočíkmi by tadiaľ nemali prechádzať, aby si športovci aj turisti vychutnali zážitok z jazdy v obklopení prírody a plynule sa dostali do svojho cieľa,“ dodala starostka obce Hrabušice Jana Skokanová.

V novom rozvojovom období sa pripravuje prepojenie Košického a Prešovského samosprávneho kraja. Cyklotrasa by mala pokračovať z Podlesku cez Poprad na Vysoké Tatry.

California, cyklista Čítajte viac Humenné postaví cyklolávku cez Laborec za takmer 1,88 milióna eur hrádza, rampa, petržalská strana, dunaj, petržalka, rusovce, cyklista Čítajte viac Nová cyklocestička v Margecanoch zvýši bezpečnosť cyklistov
debata chyba
Viac na túto tému: #spiš #cyklochodník