Mesto duchov sa rozpadne do 10 rokov

Ukrajinské mesto Pripjať stojace v zóne uzatvorenej po jadrovom výbuchu v elektrárni Černobyľ zarastá lesom a budovy sa rozpadávajú.

23.08.2012 11:24
Pripjať, Ukrajina Foto:
Ukrajinské mesto Pripjať "zomrelo" po výbuchu v neďalekej jadrovej elektrárni. Kolotoč v miestnom zábavnom parku odvtedy svoje ramená neroztočil.
debata (10)

Odborníci dávajú „mestu duchov“ posledných desať rokov života. Potom vraj bude pochované pod troskami odstrelených domov.

Domy neobývané od jadrovej explózie v apríli 1986 sú v havarijnom stave. Praskliny v stenách sú spôsobené poveternostnými podmienkami a striedaním teplôt v rôznych ročných obdobiach. Aj prístup pracovníkov ochrannej zóny do budov je z bezpečnostných dôvodov obmedzený.

Schátraná budova miestnej základnej školy. Foto: Svet v obrázkoch.flog
Pripjať, Ukrajina Schátraná budova miestnej základnej školy.

„Veľká časť budov bude nakoniec zrovnaná so zemou,“ tvrdí zástupca správy zakázanej zóny. Nápad urobiť z mesta múzeum je podľa neho nereálny. V budovách je viac radiácie ako vonku a kvôli ich zlému stavu by múzeum dlho nefungovalo.

Mesto Pripjať sa stavalo od roku 1970 a prezývali ho „mesto mladých“ pre nízky vekový priemer obyvateľstva zamestnaného prevažne v jadrovej elektrárni Černobyľ. V čase havárie tam žilo takmer 50 000 ľudí. Teraz Pripjať označujú za „mesto duchov“.

V mnohých bytoch a školách zastal čas v apríli... Foto: Svet v obrázkoch.flog
Prijpjať, Ukrajina V mnohých bytoch a školách zastal čas v apríli 1986, keď vybuchol Černobyľ. Na nástenkách stále visia Leninove portréty.
10 debata chyba