Kalvária nad Štiavnicou je už na zozname národných kultúrnych pamiatok, mesto ju chce obnoviť

Kalváriu v Hornej Rovni nad Banskou Štiavnicou zapísali v týchto dňoch do zoznamu národných kultúrnych pamiatok (NKP). Aj keď územie, kde sa kalvária nachádza, patrí do katastra Štiavnických Baní, o zápis požiadalo mesto Banská Štiavnica, ktorého je kalvária majetkom. Pre TASR to uviedla Henrieta Godová z oddelenia regionálneho rozvoja a medzinárodných vzťahov na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici.

01.12.2022 15:00
debata

„Kalvária je významnou pamiatkou. Prvé zmienky o nej sú z 18. storočia, keď bola zobrazená na banských mapách,“ povedala.

„Do zoznamu NKP sme sa ju rozhodli zapísať preto, lebo predstavuje priestor, ktorý sa v posledných rokoch stáva stále častejším miestom návštev ľudí a je to tiež nástupné miesto viacerých turistických ciest a cieľov,“ priblížila.

Kalvária pozostáva zo šiestich kamenných stél alebo tiež zastavení. Končí asi po 140 metroch stúpania do kopca tromi krížmi, figurínami z plechu a dvomi kamennými sochami.

Podľa Godovej sa predpokladá, že stély a sochy sú dielom významného barokového sochára Dionýza Ignáca Stanettiho či jeho dielne.

Stanetti je aj autorom známeho morového stĺpu na Trojičnom námestí v Banskej Štiavnici.

Kalvária bola doteraz zanedbaná a tak mesto v októbri zorganizovalo brigádu na vyčistenie areálu od suchách konárov, náletovej zelene.

Mesto má teraz v pláne požiadať Ministerstvo kultúry (MK) SR prostredníctvom programu Obnovme si svoj dom o dotáciu na vypracovanie projektovej dokumentácie na obnovu pamiatky.

„Žiadosť na projektovú dokumentáciu a na reštaurátorský výskum pošleme ešte tento rok,“ dodala Godová. Zámer je taký, že po získaní peňazí na projekt a po jeho vypracovaní bude mesto žiadať MK aj financie na jej obnovu.

Banská Štiavnica Čítajte viac Šesť zastavení na najkrajších slovenských kalváriách: Takéto tajomstvá ukrývajú České Švajčiarsko, Pravčická brána Čítajte viac Top 5 miest na výlety v Česku: Mesto obrov, protiepidemická kaplnka, kastelán-optik
debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #kalvária