Rímsky nápis skrývala omietka

Rímsky nápis na trenčianskej hradnej skale sa dostal do každej učebnice dejepisu. Na Slovensku však existuje ešte jeden starší a vzácnejší rímsky nápis v mikroregióne Šúr v malej obci Boldog. Ide o náhrobnú tabuľu významného Rimana, ktorá je zamurovaná v stene kostola. Pripomína, že kedysi tu bolo rušno, keď po Jantárovej ceste prechádzali obchodníci s luxusným tovarom.

24.08.2012 16:12
Rímsky nápis Foto: ,
Náhrobný pomník (stéla) bol dlhé roky ukryté pod omietkou kostola.
debata (5)

Nápis bol celé storočia ukrytý pod omietkou románskeho kostola. Objavili ho v 70. rokoch 20. storočia počas rekonštrukcie. Je dobre zachovaný, čitateľný, pochádza z 1. storočia po Kristovi a uvádza meno Quintus Atilius Primus. Bol to centurion, stotník rímskeho vojska a aj veľkoobchodník. Nápis uvádza ešte mená dedičov, ktorí dali tento náhrobný kameň postaviť.

Historici sa dodnes nezhodli na preklade niektorých slov. Archeológ Titus Kolník napríklad tvrdí, že tento muž bol prekladateľ. ,,Nápis obsahuje jednu spornú partiu, ktorú čítam ako tlmočník. Bol to zrejme znalec germánskych a keltských jazykov. Za tento preklad sa vyslovili aj maďarskí a holandskí odborníci." To by potvrdzovalo, že Quintus Primus komunikoval s Kvádmi, obyvateľmi dnešného juhozápadného Slovenska, ktorí tu vytvorili v roku 21 po Kristovi prvý štátny útvar – regnum Vannianum, čiže Vanniovo kráľovstvo.

Týmto územím prechádzala v prvom storočí Jantárová cesta – jedna z najstarších obchodných ciest, ktorá spájala Baltské more so Stredozemným. Juh vyvážal do barbarských oblastí luxusnú keramiku, olej, víno, strieborné, sklenené servisy. Zo severu vozili obchodníci najmä jantár – skamenenú živicu, z ktorej sa vyrábali šperky a náboženské predmety. Vanniovo kráľovstvo obchodníkov s cenným tovarom ochraňovalo a vyberalo za to poplatky.

Zaujímavý je tiež detail v nápise, a to vek Rimana. Píše sa v ňom, že sa dožil 80 rokov, čo znamenalo v tých časoch úctyhodný vek. Rimania sa totiž podľa Kolníka priemerne dožívali len 20 až 30 rokov.

Kostol, v ktorom je náhrobná tabuľa zabudovaná, patrí k najstarším románskym pamiatkam na Slovensku. Zvonku možno obdivovať zachované románske okná a ďalšie prvky. Pod rímsou sú hlavy býka a baránka vyrobené z pieskovca. Vonku upúta pozornosť ešte stará kamenná krstiteľnica. Takých sa podľa farára Petra Farkasa zachovalo v okolitých dedinách viacero. ,,Mnohé z nich celé roky slúžili ako stojany na kvety. Tá v Boldogu mala ešte netradičnejšie využitie. Ktosi ju mal doma a napájal z nej dobytok," dodal.

Interiér kostola ponúka ďalší vzácny artefakt. Ide o kamenný reliéf a podľa farára ide o najstaršiu krstiteľnicu svojho druhu v strednej Európe. Ocitla sa na slovenskej poštovej známke s hodnotou 0,02 eura. Autorom výtvarného návrhu bol akademický maliar Peter Augustovič. K Boldogu a ďalším kultúrnym pamiatkam v okolitých obciach sa dá vyraziť aj na bicykli.

Na niektorých úsekoch stále chýba značenie, človek by však nemal zablúdiť. V obci Igram je oddychová zóna s detským parkom a galériou vyrezávaných sôch, diel z Rezbárskeho sympózia. Vo Veľkom Grobe je zas pamätný a ľudový dom národnej umelkyne Kataríny Brinzovej. Expozícia pripomína tkáčstvo a výšivkárstvo, remeslá, ktoré boli v tomto regióne rozšírené. Cez dediny tiež vedie Malokarpatská vínna cesta s pivnicami, vínotékami a reštauráciami.

Tipy na ďalšie výlety

  • Veľký Biel – je tu jeden z najväčších barokových kaštieľov, aké sa zachovali na Slovensku, postavili ho s 365 oknami (ako dňami v roku), 52 izbami (týždne v roku), 4 vežami (ročnými obdobiami) a 7 bránami (dni v týždni)
  • Múzeum včelárstva – sídli v Kráľovej pri Senci v pokojnom prostredí anglického parku, zbierka obsahuje množstvo zaujímavých úľov v tvare postáv, na paseke si možno kúpiť kvalitný med
  • Jahodník – v rekreačnej oblasti sú nenáročné turistické trasy pre rodiny, väčšina sa dá prejsť na bicykli, pekný výhľad je z vrchu Záruby (767 metrov)
  • Trnavské rybníky – okolie rybníkov, ktoré sa začali budovať už v 16. storočí, lemujú zvyšky lužného lesa, vyskytuje sa tu 150 druhov chránených vtákov
  • Dobrovodský hrad – ruiny gotickej pevnosti z 13. storočia obkolesuje príroda Dobrovodského krasu, z námestia v Dobrej Vode výstup trvá asi 35 minút

Užitočné rady

  • stéla zabudovaná v stene kostola je voľne prístupná
  • pred návštevou interiéru kostola, románskej pamiatky, je lepšie sa ohlásiť vopred u farára alebo na obecnom úrade, kontakty sú na internete
  • zo Senca si možno spraviť výlet na bicykli cez Boldog, Čataj, Kaplnu, Blatné, Šenkvice a Viničné, časť trasy nie je ešte v teréne označená
  • Malokarpatská vínna cesta vedie aj cez spomínané obce

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba