Archeológovia objavili v lokalite Iža opracované kamene aj drevené zvyšky dávneho mosta

Archeológovia z Trnavskej univerzity a Archeologického ústavu SAV v spolupráci s policajnými potápačmi objavili v lokalite Iža pri Komárne opracované kamene a drevené koly, ktoré pochádzajú pravdepodobne zo začiatku tohto tisícročia. O nových nálezoch informoval Matúš Demko z Trnavskej univerzity s tým, že v tejto lokalite dlhodobo skúmajú bývalý rímsky vojenský tábor a zvyšky dávneho mosta.

04.12.2022 15:30
debata

Archeológovia a potápači si na začiatok decembra, keď je nízka hladina Dunaja a dobrá viditeľnosť, naplánovali zdokumentovanie situácie vo vode. Aj keď viditeľnosť pod hladinou Dunaja dosahovala len približne jeden meter, ich práca priniesla výsledky.

„Skúsenosť policajného potápača a zohratosť celého tímu umožnili ponoriť sa do Dunaja a zdokumentovať situáciu na dne. Na prekvapenie archeológov tam objavil okrem opracovaných kameňov aj drevené koly, ktoré budú predmetom ďalšieho skúmania,“ priblížila Miroslava Daňová z Katedry klasickej archeológie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity.

Drevo je oveľa citlivejší materiál na degradáciu, preto je nález týchto kolov nezvyčajný. Na druhej strane vodné prostredie podľa archeologičky vytvára optimálne podmienky na uchovanie dreva stovky rokov. Zároveň je drevo vynikajúci datovací materiál, v optimálnom prípade dokážu špecialisti určiť presný rok sťatia stromu.

Rímsky vojenský tábor v Iži vznikol počas markomanských vojen okolo roku 175 a žilo v ňom odhadom 500 až 700 vojakov. Je zapísaný v UNESCO ako súčasť západného Dunajského Limesu.

Rímski vojaci opúšťajúci tábor niekedy v roku 375 na severnom brehu po sebe doslova spálili most. „A práve to by mohol byť most, ktorý hľadáme,“ povedala o náleze archeologička Miroslava Daňová.

opálové bane Čítajte viac V areáli Slovenských opálových baní pribudlo návštevnícke centrum Rím, Koloseum, Taliansko, ulica, večer, Čítajte viac Pod rímskym Koloseom sa našli kosti levov a jaguárov či semená fíg
debata chyba
Viac na túto tému: #archeológ #Trnavská univerzita