Spišský hrad ukončil sezónu, návštevníkov prišlo menej než vlani

Spišský hrad je už pre návštevníkov zatvorený, svoju ďalšiu sezónu začne opäť na jar. Počas tej tohtoročnej ho navštívilo viac ako 118-tisíc návštevníkov, čo je o 3,3-tisíc návštevníkov menej ako vlani. Ako uviedla zástupkyňa riaditeľky Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková, pokles ovplyvnila čiastočná uzávera hradu z dôvodu rekonštrukcie horného hradu.

04.12.2022 11:30
Spišský hrad Foto:
Spišský hrad
debata

Tohtoročná sezóna trvala od polovice apríla do 21. novembra. Pre návštevníkov bolo počas nej sprístupnené stredné a dolné nádvorie s ukážkami expozícií o hradnej kuchyni, mučiarni a dejinách hradu.

„Najnavštevova­nejšie podujatia boli Medzinárodný kultúrny festival súHRADnice, ktorý sa konal po štyroch rokoch a Tajomné noci so živými sochami. Na hrade sa konali v tomto roku osvedčené podujatia ako divadelné piatky, koncerty, programy pre deti ako Škola princezien, či Hradohranie,“ zhrnula Uharčeková Pavúková.

Prvýkrát sa tam konali burzy starožitností či projekt gastropotuliek Spišský hrad na tanieri. So vstupenkou na hrad sa v tomto roku dostali návštevníci bezplatne aj do kaštieľa v Hodkovciach a ich kontaktnej ZOO, ako aj na prehliadku starého kláštora minoritov v Levoči.

Návštevnícka štruktúra sa podľa zástupkyne riaditeľky ale mierne zmenila. „Prevládali zahraniční návštevníci, Poliaci a Maďari, tiež návštevníci z Čiech. Menej návštevníkov bolo zo Slovenska, kde pravdepodobne viac rezonovala téma rekonštrukcie a uzávery horného hradu,“ skonštatovala.

Spišský hrad je jedným z najrozsiahlejších stredovekých hradov Európy, vznikol na prelome 12. a 13. storočia. Od roku 1993 je zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Slovenská republika má v tomto zozname zapísaných sedem lokalít, z nich päť kultúrnych a dve prírodné.

Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou, zároveň je Spišský hradný vrch národnou prírodnou pamiatkou a je aj súčasťou územia európskeho významu Travertíny pri Spišskom Podhradí.

sysle, spišský hrad Čítajte viac Spišský hrad čaká na pokračovanie prerušenej obnovy, múzeum ešte nové verejné obstarávanie nevyhlásilo Zámok Balmoral, Škótsko, sídlo, Británia, hrad Čítajte viac Tajomstvá hradu Balmoral, kde zomrela kráľovná: Komu bol primalý a ako súvisí so smrťou Diany?
debata chyba
Viac na túto tému: #Spišský hrad