Turistické dane: Prehľad krajín, kde v roku 2023 budete musieť zaplatiť za vstup

Cestovatelia pri plánovaní svojej cesty zvyčajne rátajú so sumou potrebnou na dopravu, ubytovanie, stravu, vstupy do pamiatok, no myslieť by mali aj na turistickú daň, ktorú mnohé destinácie od návštevníkov vyžadujú. Nejde o vysoké sumy a líšia sa od krajiny ku krajine, od mesta k mestu, no je dobré na ne vopred myslieť.

29.12.2022 06:00
cestovanie, cestovateľ, turista, letisko,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mnohé destinácie sa uvoľnení protipandemických opatrení znova naplnili turistami a niekde počty návštevníkov dokonca prevýšili predkovidové čísla. Miesta sa však nafúknuť nedajú, a tak napríklad zavádzajú dane, ktoré využívajú na svoju obnovu a rozvoj.

Niekde sa turistická daň zaviedla už v roku 2022, inde sa ju chystajú uplatňovať v roku 2023.

Niekedy sú poplatky zapracované do leteniek alebo cien hotelových izieb, píše Euronews.

Benátky

Benátky by mali začať žiadať poplatky od turistov, ktorí mesto na kanáloch navštívia, od leta 2023.

Talianske noviny La Stampa v auguste informovali, že mesto navrhlo niekoľko opatrení na kontrolu počtu turistov, ako napríklad online rezervačný systém.

Musí sa však vyvinúť väčšie úsilie na obmedzenie počtu – vrátane poplatku za vstup do mesta.

Navrhovaný poplatok by sa pohyboval medzi 3 a 10 eurami v závislosti od toho, či ide o mimosezónu alebo hlavnú sezónu.

Benátky, Taliansko
Vo Valencii stojí za to navštíviť Mesto umení a...
+12The Royal Grand Palace, Bangkok

Valencia

Valencia oznámila, že v roku 2023 zavedie turistickú daň pre cestujúcich ubytovaných vo všetkých typoch ubytovania v regióne vrátane hotelov, hostelov, apartmánov a kempingov.

Do platnosti vstúpi koncom roka 2023 alebo začiatkom roka 2024.

Návštevníci budú musieť zaplatiť od 50 centov do 2 eur za noc v závislosti od zvoleného ubytovania až na sedem nocí.

Úrady tvrdia, že poplatok pôjde na udržateľný rozvoj odvetvia cestovného ruchu v regióne. Výťažok sa použije aj na zabezpečenie cenovo dostupnejšieho bývania pre miestnych obyvateľov v turistických centrách.

Thajsko

Thajsko plánuje koncom tohto roka zaviesť turistický poplatok vo výške 300 bahtov (8 eur).

Guvernér Thajského úradu pre cestovný ruch pre agentúru Reuters povedal, že časť poplatku sa „použije na starostlivosť o turistov“, keďže boli časy, keď ich zdravotné poistenie nekrylo.

Pomôže tiež financovať ďalší rozvoj turistických atrakcií, ako je napríklad Veľký palác v Bangkoku.

lietadlo, doprava, letecká preprava, let, slnko, Čítajte viac Žiadne Rusko? Kdeže! Biznis je biznis: Európske aerolínie našli spôsob, ako obnoviť lety do Ruska

EÚ zavedie turistické víza v roku 2023

Od novembra 2023 budú musieť občania mimo EÚ, vrátane Američanov, Austrálčanov, Britov a iných cestujúcich z krajín mimo schengenského priestoru, vyplniť pred cestou žiadosť a zaplatiť poplatok 7 eur.

Osoby mladšie ako 18 rokov alebo osoby staršie ako 70 rokov nebudú musieť platiť poplatok.

Bulharsko

Bulharsko má turistický poplatok za prenocovanie. Je veľmi nízky a líši sa v závislosti od oblasti a klasifikácie hotela – až do výšky približne 1,50 EUR.

Česká republika

V Českej republike stačí zaplatiť turistický poplatok pri návšteve hlavného mesta Prahy. Jeho výška je do 1 eura a platí sa na osobu a noc až do 60 nocí. Daň sa nevzťahuje na deti do 18 rokov.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Na španielskych plážach pozor: 5 málo známych pravidiel a aká pokuta za porušenie hrozí

Grécko

Turistická daň v Grécku závisí od počtu hviezdičiek hotela alebo počtu izieb, ktoré si prenajímate. Môže to byť do 4 € za izbu. Zaviedlo ho grécke ministerstvo turizmu, aby pomohlo znížiť dlh krajiny.

Chorvátsko

Chorvátsko zvýšilo svoju turistickú daň v roku 2019. Zvýšená sadzba však platí len počas hlavnej sezóny v lete. Návštevníci platia okolo 10 kún (1,33 eura) na osobu a noc.

Maďarsko

Turistické poplatky v Maďarsku platia len v Budapešti. Cestujúci musia zaplatiť navyše 4 percentá každú noc na základe ceny ich izby.

Nemecko

Nemecko má v mestách ako Frankfurt, Hamburg a Berlín takzvanú „kultúrnu daň“ (a kulturförderabgabe) a tiež „daň za posteľ“ (bettensteuer).

Poplatok je približne 5 percent z hotelového účtu.

Portugalsko

Turistická daň v Portugalsku sa platí za noc a osobu a vzťahuje sa len na hostí, ktorí majú 13 a viac rokov. Stojí okolo 2 eur. Musíte ju zaplatiť len počas prvých siedmich dní pobytu.

Rakúsko

V Rakúsku platíte daň za prenocovanie, ktorá sa líši v závislosti od toho, v ktorom regióne sa nachádzate. Vo Viedni alebo Salzburgu zaplatíte navyše 3,02 percenta z účtu za hotel na osobu.

Turistický poplatok sa volá Tourismusgesetz a Berherbergungsbe­iträge.

Slovinsko

Turistická daň v Slovinsku sa líši v závislosti od polohy a hodnotenia hotela. Vo väčších mestách a letoviskách vrátane Ľubľany a Bledu je o niečo vyššia – okolo 3 eur.

Španielsko

Ak sa chystáte na Ibizu alebo Malorku, budete musieť zaplatiť turistickú daň. Turistická daň, ktorá platí pre dovolenkové ubytovanie na španielskych Baleárskych ostrovoch (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera), sa vzťahuje aj na každého dovolenkára vo veku 16 a viac rokov. Počas hlavnej sezóny môže daň dosiahnuť až 4 eurá za noc.

Taliansko

Turistické dane v Taliansku závisia od toho, kde sa nachádzate. Poplatok v Ríme sa pohybuje od 3 do 7 eur za noc v závislosti od typu izby, ale niektoré menšie mestá účtujú viac.

USA

Vo väčšine územia Spojených štátov amerických sa účtuje hotelová daň alebo daň z ubytovania pre cestujúcich, ktorí si prenajímajú ubytovanie. Nazýva sa to aj daň z obsadenosti. Poplatky platia v hoteloch, moteloch a hostincoch. Najvyššia sadzba sa údajne platí v Houstone, 17 percent z hotelového účtu.

Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Najmilší Európania žijú na severe a západe. Stred a východ sa do rebríčka ani nedostal

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #turisti