Rok 2023 prinesie na paluby letov EÚ veľkú zmenu: Komisia spravila revolučné rozhodnutie

Nastúpenie do lietadla, zapnutie bezpečnostných pásov a nastavenie mobilu na letový režim - toto je rutina, ktorú cestujúci vykonávajú automaticky. To sa však od budúceho roku zmení.

07.12.2022 06:00
debata (1)

Členské štáty EÚ totiž oznámili termín, keď sa sprístupnia frekvenčné pásma 5G v lietadlách – 30. júna 2023.

S povolením telefonovať počas letov by samozrejme zmizla povinnosť vypínať si mobily alebo ich prepínať do letového režimu, čo ich doteraz na niekoľko hodín odreže od informačného sveta, kontaktov a správ. Aj dnes je k dispozícii v lietadlách možnosť pripojiť sa na Wi-Fi, no dáta sú často spoplatnené a pripojenie nie je ideálne.

lietadlo, GreatFlyer, Wizzair, Skiathos Čítajte viac Video zachytilo šialené pristávanie lietadla nad hlavami turistov: Jedného minul podvozok len o chlp

No je tu novinka. Európska komisia v decembri 2022 rozhodla, že operátori budú môcť od budúceho roka povoliť v lietadlách technológiu 5G spolu s niektorými mobilnými dátami.

Na prvý pohľad skvelá správa však na druhé zamyslenie nemusí byť až taká vynikajúca, myslia si redaktori magazínu Conde Nast Traveller.

Telefonovanie­počas letu bude pre niektorých ľudí nepochybne užitočné – najmä počas dlhších letov. Správy, filmy podľa vlastného výberu, obľúbené seriály, četovanie, rozhovory… Toto všetko nám na palubách veľmi chýba.

Avšak nekonečné – a najmä hluční – hovory s obchodnými partnermi, rodinou či priateľmi môžu spolucestujúcim mimoriadne otráviť cestu. A to bez možnosti „úniku“.

Niektorí cestovatelia, ktorí sadajú do lietadiel často, majú mnoho skúseností s neslušnými spolupasažiermi, ktorí sa na sedadlách rozťahujú, kopú do nich či zanechávajú okolo seba neporiadok. Obávajú sa, že povolenie telefonovania v lietadlách len pridá kamienok do mozaiky otravného správania a otvorí ďalšiu možnosť nevhodného správania.

Lietanie bolo doteraz v neposlednom rade časom, keď ani tým najvyťaženejším manažérom ich obchodní partneri jednoducho nemohli vyvolávať a tí si od stresu aspoň na pár hodín vydýchli. Už si nevydýchnu a nebudú mať ani ospravedlnenie pre nedvíhanie.

lietadlo, letisko, lietanie, pristávacia dráha, Čítajte viac České lietadlo havarovalo, keď sa na palube zjavila prepašovaná obluda. Pád prežila, mačetu nie prt sc, letuška, youtube Čítajte viac Títo stevardi sa poriadne odviazali: Tu sú 3 najvtipnejšie videá z lietadiel, ktoré rozosmiali už milióny wizz air lietadlo Čítajte viac Dovolenkový horor: Lietadlo Wizz Air vzplanulo, pasažieri uviazli na týždeň v Rumunsku

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlá #lietanie #letový režim