Na ranči v Klokočove otvorili virtuálnu zoo

Virtuálnu zoo slávnostne otvorili na ranči Klokočina v obci Klokočov v Michalovskom okrese. Novinku, ktorá prináša zážitkové učenie pre školy aj širokú verejnosť, podporil grantový program Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita sumou 47.000 eur. Informovala o tom organizácia Košice Región Turizmus.

13.12.2022 14:00
debata

Financie putovali na výstavbu altánku, softvérovú prípravu programu, nadizajnovanie virtuálneho prostredia a nákup technického príslušenstva.

„Naším cieľom bolo priblížiť návštevníkom prirodzené prostredie zvierat, ktoré sa v našich podmienkach nevyskytujú, ako napríklad prales, savana, púšť. Zároveň sme chceli vizuálne priblížiť jednotlivé druhy zvierat, vyskytujúcich sa v daných lokalitách,“ uviedla majiteľka ranča Slávka Molčanyiová.

Vizuálne prostredie je podľa nej doplnené aj o zvukové efekty. „Môžeme počuť závan vetra, žblnkot vody, štebot vtákov a jednotlivé zvuky iných zvierat,“ doplnila.

Virtuálna realita tak umožní návštevníkom pozrieť sa z očí do očí ľadovému medveďovi, tigrovi, žirafe či dokonca veľrybe. Táto zoo bude „otvorená“ pre verejnosť na ranči denne okrem pondelka od 13.00 do 16.00. V cene poplatku je zahrnutá aj návšteva exotických vtákov.

„Návštevníci, ktorí tu zavítajú, si budú môcť zapožičať okuliare a vo vyhradenom priestore sa takýmto spôsobom zabaviť. Vďaka ovládacím prvkom je dokonca možné zvieratá označiť, čím získate o nich bližšie informácie, otáčať, privolať, či ich nakŕmiť,“ skonštatoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková verí, že virtuálna zoo popri ďalších živých zvieratách na ranči doplní ponuku a okrem záujmu turistov sa stane aj obľúbeným nástrojom na netradičný spôsob výučby prírodovedy pre školy.

Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Najmilší Európania žijú na severe a západe. Stred a východ sa do rebríčka ani nedostal chorvátsko Krk Čítajte viac Osem miest Krku - osem dôvodov, prečo sa vybrať na dovolenku po moste na Zlatý ostrov
debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #Klokočov