Čína vypla aplikáciu sledujúcu ľudí mimo miest, do zahraničia ich ešte nepustí

Čínske úrady vypli aplikáciu, ktorá sleduje cesty Číňanov medzi mestami a provinciami. Aplikácia začala fungovať pred troma rokmi kvôli epidémii choroby covid-19, napísala stanica BBC. Mnohí čínski používatelia krok na sociálnych sieťach chválili. Čínske mestá ale udržujú v prevádzke množstvo iných sledovacích aplikácií.

15.12.2022 09:00
Čína, rúška, pandémia, covid Foto: ,
Obyvatelia v maskách sa prechádzajú neďaleko zakázaného mesta v Pekingu. Ilustračné foto.
debata

Podľa agentúry AP je časť aplikácie, ktorá sledovala cesty medzi mestami a provinciami, už mimo prevádzky.

Stále aktívna je naopak tá časť programu, ktorá sleduje pohyb ľudí v izolácii alebo v karanténe.

Podľa agentúry AP je krok viac-menej symbolický, pretože množstvo sledovacích aplikácií prevádzkujú čínske mestá. Tie však sledujú len pohyb osôb po území municipalít.

Aplikácia bola jedným z hlavných opatrení zavedených čínskymi úradmi pre trasovanie koronavírusovej nákazy. Jej zrušenie vítali Číňania na sociálnych sieťach.

Na tvrdé opatrenia v rámci takzvanej politiky nulovej tolerancie v uplynulých týždňoch reagovali niektorí obyvatelia protestmi.

Peking oznámil uvoľnenie striktných pandemických pravidiel pred týždňom. Medzi zneniami bolo aj uvoľnenie pravidiel pre cestovanie.

To sa podľa analytikov už prejavilo napríklad na prevádzke vnútroštátnych letov, uviedol denník South China Morning Post.

Napríklad počet letov na pekinskom letisku sa za uplynulý víkend zhruba zdvojnásobil v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom.

Podľa expertov však nie je pravdepodobné, že by Peking uvoľnil v dohľadnom čase pravidlá pre turistické cesty do zahraničia.

„Vládnou prioritou je posilniť domáci dopyt,“ uviedol analytik Čang Č'-wej. Peking chce, aby Číňania míňali peniaze predovšetkým vo vlasti. „Bol by som prekvapený, ak by (vláda) hneď otvorila hranice,“ dodal.

dieťa, šišky, donut, nadváha, obezita, sladkosti, nezdravé Čítajte viac Video zachytilo bazén plný ľudských 'donutov': Sem by ste sa nešli kúpať ani za milión Portugalsko, Azenhas do Mar, more, leto, dovolenka, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Rebríček top krajín na cestovanie ovládla Európa: Vyberte sa sem a neoľutujete
debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #sledovanie #aplikácia